Vaccinbevis i mobilen ska vara klart till sommaren

Till sommaren ska ett nytt vaccinationsbevis, tillgängligt i till exempel mobiler, vara klart för Sveriges medborgare.
– Med det här förslaget är vi ett steg närmare en lösning, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

ANNONS
|

Tanken är i korthet att personer i Sverige ska kunna begära ut data som finns i nationella vaccinationsregister och att informationen sedan ska kunna lagras och hanteras i redan befintliga appar. Vid till exempel en resa ska man sedan kunna hålla fram mobilen med vaccinationsbeviset för till exempel en gränsvakt, som ska ha möjlighet att verifiera uppgifterna online.

Myndigheten för digital förvaltning (Digg) har fått i uppdrag att projektleda arbetet med att ta fram vaccinationsbevisen. Under fredagen kom den första delrapporteringen om vaccinationsbevisen och hur de kan utformas.

Kräver e-legitimation

Tanken är att vaccinationsbevisen ska finnas på plats första juni. För att kunna få ett bevis krävs, förutom vaccin, att man har e-legitimation, vilket över 8,5 miljoner svenskar har.

ANNONS

– Främst är det avsett för resande. Kontrollanter ska kunna titta på beviset och verifiera online, säger Diggs projektledare Mats Snäll.

Men även om just resor kanske är det huvudsakliga syftet finns det även fler situationer där ett vaccinbevis kan bli användbart, enligt Anders Ygeman.

– När vi får ner smittspridningen och börjar öppna upp samhällen kan det tänkas att det används vid till exempel fotvård, hos frisör eller massör. Man kan också tänka sig att det kan handla om restauranger eller konserter där man vill vara extra vaksamma, säger han.

Får inte bli diskriminerande

En oro med ett vaccinbevis är att vissa grupper kanske då ställs utanför. Till exempel får inte gravida ta vaccinet. Men det är upp till de som ställer krav på vaccinbevis att det inte samtidigt exkluderar och diskriminerar grupper, enligt Anders Ygeman.

– Samtidigt har vi inte rådighet över till exempel Qantas, det australiensiska flygbolaget som sagt att de kommer att använda det här. Vi kommer att få bevaka de här frågorna i den kommande EU-processen. Om det här blir tvingande för medlemsländerna är det viktigt att vi bevakar de etiska aspekterna, säger han.

EU-arbete pågår

Samtidigt som arbetet i Sverige pågår sker något liknande även i Bryssel. För några dagar sedan meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen att EU avser ta fram ett system som ska visa om personer fått vaccinet, testresultat från covid-19-prov och uppgifter om tillfrisknande från infektionen.

ANNONS

Det krävs internationellt samarbete i en sådan här fråga, menar Anders Ygeman.

– Vårt arbete blir inte helt meningsfullt förrän det finns en EU-standard på plats. Vi vill ju att det här ska kunna användas för resa och då krävs det helst att andra länder accepterar den svenska lösningen och omvänt.

Krävs det inte helst att en lösning standardiseras för hela EU?

– Vi jobbar utifrån en standardiserad EU-lösning och på sikt en standardiserad världslösning inom ramen för Världshälsoorganisationen.

Samtidigt menar Anders Ygeman att det är viktigt att arbete sker på nationell nivå, oberoende av arbetet inom EU.

– Vi har ett antal tekniska och juridiska frågor som måste lösas i Sverige oavsett vilken teknisk lösning som EU kommer fram till, säger Andes Ygeman.

LÄS MER:Sverige ska ha vaccinintyg till sommaren

ANNONS