Arkivbild. Militärövningen Baltops, Tofta militärområde, 2022 med USA.
Arkivbild. Militärövningen Baltops, Tofta militärområde, 2022 med USA. Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

USA kan få tillgång till militärbaser – i Sverige

USA-baser och amerikanska soldater i Sverige kan bli verklighet.
Det framkommer i en del av ett samarbetsavtal mellan länderna – som kan bli klart nästa vecka, enligt DN.
– Vi behöver det här avtalet oavsett om vi är med i Nato eller inte, säger Peter Hultqvist (S) till tidningen.

ANNONS
|

Förhandlingarna mellan USA och Sverige har pågått sedan i början av året. Enligt DN diskuterar länderna ett avtal, Defence Cooperation Agreement (DCA), som kan göra det lättare för USA och Nato att försvara Sverige, Finland och Baltikum.

Enligt avtalet som diskuteras kan USA bland annat få tillgång till flera militärbaser i Sverige, samtidigt som de kan förvara exempelvis stridsfordon i landet. Det är i nuläget oklart vilka svenska baser som länderna förhandlar om.

Enligt Magnus Christiansson, som är lärare och forskare på försvarshögskolan, kommer lagringen av försvarsmateriel att bli en viktig del av avtalet. I Sverige ska soldaterna från USA även kunna använda sina amerikanska körkort. De kommer också att följa amerikanska lagar – och inte svenska.

ANNONS

– Det kommer innebära att amerikansk personal kommer att röra sig ganska obehindrat i Sverige. I Norge har det varit kontroversiellt att det råder amerikansk lag om det finns misstankar om att ett brott har begåtts på basen och i direkt anslutning till basen, säger Magnus Christiansson till tidningen.

”Vi behöver det här avtalet oavsett”

För att avtalet ska träda i kraft kräver det ett beslut i riksdagen. En som är positiv till förslaget är Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist.

– Vi behöver det här avtalet oavsett om vi är med i Nato eller inte. Det här skapar ju en djupare relation till USA. Det är väldigt viktigt att den säkerhetspolitiska signalen går ut att Sverige har ett sånt här avtal, säger han till DN.

Norge har ett liknande avtal med USA sedan ett par år tillbaka. Enligt avtalet får USA bland annat tillgång till tre norska flygbaser. Även Estland, Litauen och Lettland har ett motsvarande avtal – och Danmark och Finland förhandlar i nuläget om ett.

– Själva poängen med det här avtalet är att USA ska kunna använda sig av svensk infrastruktur, säger Peter Hultqvist.

LÄS MER:Amerikanskt militärfartyg har lagt till i Göteborg

LÄS MER:USA skeppar militärmateriel till Danmark

LÄS MER:Söker EU-stöd för ökad militär rörlighet

ANNONS