Ebba Östlin (S) röstades i helgen bort från sin post som kommunalråd i Botkyrka kommun under vad som beskrivs som en kupp på ett medlemsmöte.
Ebba Östlin (S) röstades i helgen bort från sin post som kommunalråd i Botkyrka kommun under vad som beskrivs som en kupp på ett medlemsmöte. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Uppgifter: Kriminella kuppade bort S-politiker

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Stockholmsförorten Botkyrka, röstades i helgen bort på ett medlemsmöte. Enligt Aftonbladet deltog ett 50-tal nya medlemmar, bland dem personer med kopplingar till gängkriminalitet. Valberedningens ordförande Katarina Berggren slår tillbaka uppgifterna om kupp.
– Jag ser det istället som ett försök att få bort fokus från ett bristande ledarskap, säger hon tll GP.

ANNONS
|

Botkyrka är en av de platser som plågas hårt av organiserad kriminalitet och gängvåld. Ebba Östlin har gjort sig känd som en frontfigur i kampen mot gängkriminaliteten. Bland annat stängdes tre fritidsgårdar, där grovt kriminella ska ha jobbat med ungdomar, våldsbrott förekommit och där narkotika ska ha förvarats, med omedelbar verkan för ett år sedan.

Detta ska enligt Aftonbladets artikel ha lett till missnöje och att ABF i Botkyrka/Salem rekryterat nya medlemmar för att avsätta Ebba Östlin.

Stängde verksamheterna

Mötet ägde rum under lördagen och på kvällen berättade Ebba Östlin själv på sin Facebooksida om det som skett:

ANNONS

”Ikväll har mitt parti röstat om mitt förtroende. En fråga som väckts av ABF Botkyrka Salems ledning efter att kommunen tvingats stänga deras verksamheter. Stängning kom efter att det uppdagats att det förekommit våld, narkotika, vapen, skyddsvästar och hot i verksamheterna. Resultatet blev 88 personer för och 91 personer emot.”

Bland de nya medlemmarna som var med på mötet ska flera ha koppling till organiserad brottslighet, uppger Aftonbladet. Tidningen skriver att en "centralt placerad person säger att polisen har informerats om att i vart fall en man som nyligen har kommit ut ur fängelse och som är medlem i Vårbynätverket var på plats.”

Christina Zedell, ordförande i ABF Botkyrka/Salem, och engagerad i Socialdemokraterna sedan 40 år tillbakavisar dock anklagelserna.

– De är desperata och jag undrar vad de har för belägg för det här? De försöker sätta en bild av att det är vi som har orsakat att hon avsätts. Det här är olyckligt och känns ovärdigt, och genom att trycka på kriminaliteten försöker de vinna sympatier för Ebba. Vi har inte rekryterat några nya medlemmar till partiet, säger hon till Expressen.

Valberedningen: Utbrett missnöje

Katarina Berggren är ordförande i valberedningen för S-gruppen i Botkyrka. Hon tillbakavisar uppgifterna om att en kupp skulle ligga bakom att Ebba Östlin inte fick nytt förtroende.

ANNONS

– Påståendet är respektlöst och djupt oanständigt mot medlemmarna. Det var ett möte i demokratisk anda, säger Katarina Berggren till GP.

Mötet hade enligt Berggren en enda fråga på dagordningen – att ta ställning till om det fanns förtroende för Ebba Östlin eller inte. Vid valet i höstas toppade Östlin S-listan och fick nytt förtroende av väljarna.

– Förtroendefrågan gentemot Ebba Östlin har dock legat och pyrt länge och handlar i grunden om brister i ledarskap och kommunikation. Under hösten har problematiken och missnöjet eskalerat – och det var det som ledde till fram lördagens extrainsatta möte. Det här varit en lång och seriös process som skett under flera möten. Att kalla det för en kupp är djupt beklagligt, säger Katarina Berggren.

Har fått fler medlemmar

Gällande kopplingarna till gängkriminalitet och att många nya medlemmar skulle ha värvats i de kretsarna säger hon.

– Kopplingen till gängkriminalitet finns det ingen grund till – vad jag vet. Att vi under senaste året fått många nya medlemmar stämmer, det är en följd av att vi i samband med valrörelsen fick ett stort intresse för vår politik och lyckades rekrytera nya medlemmar, säger hon.

Så vad handlar det här om?

– Bra fråga. Jag ser påståendena om en kupp som att få bort fokus från det som i grunden handlar om brister i ett ledarskap, säger Katarina Berggren.

ANNONS
ANNONS