Två män kopplade till terrordådet på Drottninggatan gripna

Två män som ska ha haft kopplingar till terrordömde Rakhmat Akilov har gripits i Syrien, uppger TV4 Nyheterna. Männen ska bland annat ha rekryterat till IS.

ANNONS
|

IS-rekryteraren Abu Osama Noraki och IS-predikanten Abu Dovud är frihetsberövade i Syrien, rapporterar TV4 Nyheterna och tidningen ETC med hänvisning till Radio Free Europe/Radio Liberty.

De två tadzjikiska männen som gripits i Syrien ska enligt TV4 Nyheterna ha haft stort inflytande på Rakhmat Akilov som den 7 april 2017 kapade en lastbil och mördade fem personer på Drottninggatan i Stockholm.

Akilov ska innan terrordådet ha svurit en trohetsed till IS – ett meddelande som togs emot av Abu Dovud.

– Han har spelat en väldigt central roll i och med att han är den som radikaliserat Akilov, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till TV4 Nyheterna.

ANNONS

Är efterlyst i hemlandet

Man har under två års tid trott att mannen varit död. Men i ett inslag i turkisk tv från ett fängelse i Syrien kunde Abu Dovud identifieras som en av fångarna. Bilderna har granskats av TV4 Nyheterna och Radio Free Europe där chefredaktören hos den tadzjikiska avdelningen identifieraar mannen som Abu Dovud.

Den andra gripne mannen, Abu Osama Noraki, ska vara den som Rakhmat Akilov bland annat hade kontakt med under terrordådet. Akilov berättade i polisförhör att han talade med Abu Osama Noraki mitt under lastbilsfärden.

– Det var ju han som styrde mina handlingar, sade Akilov i förhör.

De två gripna männen ska ha nära kopplingar till varandra, uppger TV4 Nyheterna.

Abu Osama Noraki är efterlyst i hemlandet Tadzjikistan. Han har av myndigheterna där kallats "Islamiska statens farligaste rekryterare bland tadzjiker". Enligt den ryska säkerhetstjänsten FSB var han organisatör bakom en liga som greps i augusti 2017 då den planerade terrordåd i Moskva.

Akilov lyssnade också ofta på Abu Dovuds hatiska tal på nätet, enligt förundersökningen.

ANNONS