Utrikesminister Tobias Billström (M).
Utrikesminister Tobias Billström (M). Bild: Oscar Olsson/TT

Svenskar erbjuds flyghjälp från Israel – får betala själva

UD ska erbjuda svenskar i Israel och Palestina en plats på flyget hem.
”Det är först till kvarn som gäller för flygstolarna, och resan kommer vara till självkostnadspris”, skriver UD i sitt uttalande.

ANNONS
|

Det svenska beslutet kommer efter att Norge och Danmark gett besked om att medborgare ska hämtas hem.

"Vi har följt situationen i Israel och Palestina timma för timma, tillsammans med de andra nordiska länderna. Regeringen har under hela tiden planerat för olika scenarios och haft beredskap. I natt fattades ett beslut om att assisterad utresa ska genomföras, i samarbete med andra länder", sa utrikesminister Tobias Billström (M) i en kommentar till TT på onsdagsmorgonen.

Till GP säger Henrik Hoel på norska UD att svenskar som behöver hjälp att flyga hem kommer att få åka med det norska planet – i mån av plats. Det norska evakueringsplanet går klockan 19 ikväll.

ANNONS

Svenskarna ansvarar för att ta sig till Tel Aviv

När det svenska flyget går, kan UD i Stockholm inte svara på än. Men svenskar som anmält sig på svensklistan i Israel och i Palestina kommer att kontaktas när det finns en avgångstid. Flyget kommer att avgå från Tel Aviv och UD skriver i sitt uttalande att det är upp till var och en att ta sig till flygplatsen och beakta säkerhetsläget.

”Det är först till kvarn som gäller för flygstolarna, och resan kommer vara till självkostnadspris precis som normalt vid den här typen av assisterade utresor. Antalet plan som kommer att avgå beror i första hand på intresset från svenskar som är på plats”, skriver UD i pressmeddelandet.

Även Danmark har sen tidigare meddelat att de kommer evakuera sina medborgare, både från Israel och från Palestina.

LÄS MER:Senaste om konflikten i Israel och Palestina

LÄS MER:Detta har hänt i konflikten mellan Israel och Palestina

LÄS MER:Det här är Hamas

ANNONS