Stefan Löfven ökar pressen på MP och C: ”Frågan måste lösas”

Stefan Löfven (S) vill lösa konflikten mellan MP och C om skogen och strandskyddet innan han lämnar som statsminister. Nu ökar han pressen på partierna.
– Det måste lösas och då får vi alla lägga manken till, säger han till GP.

ANNONS
|

På torsdagen avgår Stefan Löfven som partiledare för Socialdemokraterna och ersätts av Magdalena Andersson, nu finansminister.

Hittills har han dock inte velat säga när han tänker be om entledigande som statsminister hos talmannen. Nu berättar han dock att han avser att ge besked innan veckan är slut.

Höjd konfliktnivå

Bland hans partikamrater har man ända sedan han meddelade sin avgång i augusti räknat med att Löfven vill lösa konflikten mellan Miljöpartiet och Centerpartiet om skogen och strandskyddet innan han lämnar. Länge har det också sett ut som att en lösning närmar sig, men de senaste dygnen har konfliktnivån åter ökat.

LÄS MER:Löfvens fixare ska lösa konflikt mellan C och MP

Så sent som i tisdags sa MP:s landsbygdspolitiska talesperson Maria Gardfjell till TT att det händer väldigt lite i förhandlingarna just nu. Skulden för detta la hon framför allt på Centerpartiet.

ANNONS

Hon slog dock också fast att det inom MP finns ”en ganska stor upprördhet” kring olika uttalanden i media från företrädare för S och C.

– Det visar att de fullständigt missbedömt oss. Inte minst statsministerns uttalande i Svenska Dagbladet. Det går inte att köra över oss, sa Gardfjell till TT.

Annie Lööf (C) har i sin tur upprepade gånger framhållit att det finns en överenskommelse med Löfven i frågan – och att den ska hållas.

Konfliktnivån kring skogen och strandskyddet mellan C och MP har höjts. Löfven menar att alla tre partier nu måste hitta en lösning.
Konfliktnivån kring skogen och strandskyddet mellan C och MP har höjts. Löfven menar att alla tre partier nu måste hitta en lösning. Bild: Anders Ylander

”Det måste lösas”

När Stefan Löfven på S-kongressens första dag svarade på frågor om detta menade han att man nu arbetar stenhårt för att hitta en lösning på konflikten.

Han slog fast att det är många detaljer i de olika frågorna där olika intressen kan stå emot varandra. Samtidigt var han tydlig med att alla tre partier nu måste bidra för att man ska komma till en uppgörelse.

Är du beredd att köra över någon part?

– Det måste lösas, det betyder precis det. Alla tre som arbetar med det här måste bidra för att det ska bli så, vi kan inte lämna frågan hängande i luften, vi måste se till att få en lösning.

Frågetecken kring Andersson

Vid 16-tiden på torsdagen väntas Magdalena Andersson väljas till Löfvens efterträdare. Om hon har det stöd som krävs för att bli vald som statsminister är fortfarande höljt i dunkel. För att bli vald kan hon inte få 175 röster eller fler emot sig. Det innebär i praktiken att även MP, V och C måste säga ja eller lägga ned sina röster för att hon ska bli statsminister då M, SD, KD och L samlar 174 mandat.

ANNONS

Enligt Stefan Löfven borde dock frågan vara enkel att lösa.

– Jag ser inte varför de inte skulle acceptera henne då de accepterade mig så sent som i juli, säger han.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har tidigare sagt till GP att Miljöpartiet alltid tar ställning till om en kompromiss är värd det pris man eventuellt får betala.

– Vi är alltid beredda att lämna regeringen om inte politiken går i rätt riktning, sa hon.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS