Statsministern om Sverige som Natoallierad

Statsminister Ulf Kristersson höll under måndagen ett tal på Folk och försvars rikskonferens. Statsministern inledde måndagens första del av konferensen som handlar om Sveriges strategiska roll i Nato. Se talet här.

ANNONS
|

Ulf Kristersson inledde talet med att prata om stödet till Ukraina och det överhängande hotet från Ryssland. Det finns därför ett brett politiskt stöd för ett svenskt Natomedlemskap och Sverige kan bidra med mycket i Nato, menar Kristersson.

– Vi får en central roll för basering och transporter för allierade stridskrafter, säger Ulf Kristersson i sitt tal från Folk och försvars rikskonferens.

Kristersson fortsatte med att berätta att regeringens inriktning nu är att Sverige ska delta med en reducerad bataljon till de kanadensisk-ledda Natostyrkorna i Lettland. I antal kan det i inledningsskedet röra sig om mellan 500 och 1000 soldater.

ANNONS

– Sverige går också med i Nato med vår starka ekonomi, vår mycket avancerade försvarsindustri och våra svenska värderingar, säger Kristersson.

Sverige ska rusta upp försvaret snabbt och kraftfullt, menar Kristersson och berättade att man investerar ytterligare 27 miljarder kronor i det militära försvaret i år.

– Vi spiller ingen tid i väntan på de två sista ratificeringarna. Vi når upp till Natostandard på två procent av BNP, säger Kristersson.

Kristersson fortsatte också att prata om det nya försvarsavtalet med USA där man pekar ut 17 militära anläggningar i Sverige där man förbereder för att kunna ta emot militärt stöd.

Flera gånger i talet påpekade Kristersson vikten av att rusta upp och att börja prata högt om vad som förväntas av svenskar i försvarssammanhang.

– Den 19 januari återaktiverar Sverige civilplikten. Ukraina lär oss att ett lands viktigaste resurs i krig är den gemensamma försvarsviljan. Även vi måste börja tala högt om de förväntningar som följer av ett svenskt medborgarskap. Ytterst handlar det om att med vapen i hand och med livet som insats försvara Sverige, våra värderingar och vårt sätt att leva, säger Kristersson.

Avslutningsvis tackade Kristersson alla i det svenska försvaret för deras insatser.

ANNONS

– Jag är stolt över alla era insatser. Ni har inte vilket jobb som helst. Ni försvarar vårt lands frihet. Vi försvarar vårt lands frihet.

LÄS MER:Zelenskyj inledde rikskonferensen i Sälen

LÄS MER:Billström om kärnvapen och Nato: Vi tar alla delar ombord

LÄS MER:Bohlin: Det kan bli krig i Sverige

ANNONS