Antalet personer som insjuknat i covid-19 har ökat även denna vecka, det meddelar Folkhälsomyndigheten på torsdagen. Totalt rapporterades 664 nya fall i Västra Götaland förra veckan.
Antalet personer som insjuknat i covid-19 har ökat även denna vecka, det meddelar Folkhälsomyndigheten på torsdagen. Totalt rapporterades 664 nya fall i Västra Götaland förra veckan. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Smittspridningen av corona fortsätter – högre nivåer än förra sommaren

På en vecka har smittspridningen av covid-19 ökat med 22 procent i Sverige, vilket även speglar lägesbilden i Västra Götaland.
– Nivåerna vi ser nu ligger högre än förra sommaren, men vi är inte i samma läge som i vintras, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS

Under sommaren har covidfallen ökat och veckans statistik från Folkhälsomyndigheten visar att den uppåtgående kurvan håller i sig. Smittökningen syns i fler än hälften av landets regioner.

Under förra veckan rapporterades drygt 4700 nya covid 19-fall i Sverige, medan Västra Götaland hade registrerat att 117 nya personer insjuknat.

Nationellt handlar det om en ökning på 22 procent och en ökning med 21 procent inom regionen. Å andra sidan skiljer sig ökningen inom Västra Götaland åt, beroende på vart man befinner sig i länet.

–Vi måste fortsätta ta covid-19 på stort allvar. Även om de flesta i dag får en mild infektion, riskerar vissa personer att drabbas av svår sjukdom. Har du förkylningssymptom, utgå från att det är covid-19, stanna hemma och undvik att träffa andra, säger Leif Dotevall ställföreträdande smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

ANNONS

Samtidigt flaggar vården för en ökad belastning, då allt fler insjuknade i corona behöver vårdas på sjukhus.

– Nivåerna vi ser nu ligger högre än förra sommaren, men vi är inte i samma läge som i vintras när omikron spreds första gången, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Smittspridningen syns även i Europa

Det är fortfarande omikronvarianten BA.5 som är dominerande, som enligt FHM bedöms vara mer smittsam och riskerar att ta sig förbi immunförsvaret hos vaccinerade personer och de som redan varit sjuka i covid-19.

Den ökade smittspridningen är också något som syns i resten av Europa. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har antalet med coronavirus trefaldigats de senaste sex veckorna.

– Med ökande fall ser vi också en ökning i sjukhusinläggningar, något som bara kommer att öka under höst- och vintermånaderna, säger WHO:s Europachef Hans Kluge, som lyfter att sjukdomen inte ska underskattas.

Antalet patienter som behövt intensivvård i Europa ligger däremot på en låg nivå. I Sverige var det 12 nya patienter som lades in på IVA med covid-19 förra veckan. I Västra Götaland var det 111 personer som vårdades på intensivvård, vilket är 15 personer fler än veckan innan.

– Läget i vården är generellt ansträngt och varje patient som läggs in med covid-19 påverkar vården. Har man inte vaccinerat sig mot covid-19 är det läge att göra det nu, säger Kristine Rygge, ställföreträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

ANNONS

LÄS MER:WHO: Antalet covidfall har trefaldigats

LÄS MER:Kraftig ökning av covid-19 i äldreomsorgen

ANNONS