Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. Bild: Jakob Åkersten Brodén/TT

Ser över reglerna för "elefantkyrkogården"

Statsminister Ulf Kristersson (M) har påbörjat arbetet med att ändra reglerna för den så kallade elefantkyrkogården.
– Det är det rimligaste att göra nu, säger statsministern i en intervju med Aftonbladet.

ANNONS
|

I torsdags fattade regeringen det formella beslutet att låta Anna Kinberg Batra lämna posten som landshövding i Stockholms län efter hård kritik från Justitieombudsmannen gällande tre omstridda rekryteringar.

I stället får hon nu en ny tjänst i Regeringskansliet med bibehållen miljonlön, helt enligt avtal och praxis.

Arbetet med att ändra reglerna för elefantkyrkogården är nu i gång på Regeringskansliet, vilket kan leda till en ”lex Anna Kinberg Batra”.

– Det finns en praxis som är satt sedan många år tillbaka, att generaldirektörer och myndighetschefer flyttas till Regeringskansliet. Man kan på goda grunder ifrågasätta om det är ett bra regelverk som vi har i dag. Därför har vi nu påbörjat en sådan process, säger Ulf Kristersson.

ANNONS

Möjligheterna att förändra reglerna ser han som goda.

– Det grundläggande regelverket handlar om att generaldirektörer ska ha ett mått av oberoende. De är tillsatta av regeringen men ska sköta sina myndigheter på ett oberoende vis. Det är en god svensk tradition.

– Men regelverket var inte till för att människor som uttryckligen inte tillåts vara kvar av olika skäl därefter ska kunna sitta kvar på någon annan del av Regeringskansliet i stället, säger Kristersson till Aftonbladet.

ANNONS