SD tappar makten i Åkessons hemkommun

Sverigedemokraterna gjorde ett superval i Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg, som också kallats för partiets skyltfönster.
Ändå förlorar SD makten efter bara en mandatperiod. Orsaken: M väljer att byta sida och göra upp med S i stället.
– Det är ett gigantiskt svek mot Moderaternas väljare, säger Jimmie Åkesson till BLT.

ANNONS
|

Efter valet 2018 tog SD över makten i Jimmie Åkesson hemkommun Sölvesborg. Utöver SD ingick också M, KD och och SoL-partiet i det som kallade för Samstyret.

Sölvesborg har ofta kallats för Sverigedemokraternas skyltfönster och Jimmie Åkesson ex-sambo Louise Erixon har varit den som hållit i ordförandeklubben i kommunen.

Det SD-ledda styret i Sölvesborg har inte minst uppmärksammats efter beslut om att stoppa skolbibliotek från att köpa in böcker på elevers modersmål, att kommunen inte ska hissa prideflaggor samt ett inköpsstopp av utmanande samtidskonst.

Men nu förlorar SD makten efter bara en mandatperiod.

– Det är ett gigantiskt svek mot Moderaternas väljare, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till BLT.

ANNONS

– Det känns bedrövligt. De som röstade på Moderaterna röstade för ett fortsatt samstyre. Vi har gjort ett fantastiskt val och hade alla förutsättningar att skapa en stabil majoritet.

Pressträff med det nya styret i Sölvesborg. Från vänster Ulf Svensson (C), Daniel Berg (S) Birgit Birgersson Brorsson (S), Kith Mårtensson (M), Bengt-Åke Karlsson (M) och Anders Jönsson Sölvesborg- och Listerpartiet. De tar över efter Sverigedemokraterna som förlorat makten.
Pressträff med det nya styret i Sölvesborg. Från vänster Ulf Svensson (C), Daniel Berg (S) Birgit Birgersson Brorsson (S), Kith Mårtensson (M), Bengt-Åke Karlsson (M) och Anders Jönsson Sölvesborg- och Listerpartiet. De tar över efter Sverigedemokraterna som förlorat makten. Bild: MAGNUS LEJHALL

Saknar egen majoritet

Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och det lokala SoL-partiet presenterade sitt nya styre under fredagen. Partierna har gemensamt 49 procent av rösterna och 24 av kommunfullmäktiges 49 mandat.

Birgit Birgersson Brorsson (S), väntas bli ny ordförande i kommunstyrelsen efter Louise Erixon (SD).

– Det har varit väldigt givande och öppna samtal, säger hon till TT.

Moderaternas gruppledare Kith Mårtensson menar att det har varit respektfulla samtal.

– Vi är långt ifrån färdiga med vad vi ska styra med, men vi har dragit de stora penseldragen och där är vi helt överens, säger hon till TT.

Louise Erixon (SD) är avgående ordförande för kommunstyrelsens  i Sölvesborg.
Louise Erixon (SD) är avgående ordförande för kommunstyrelsens i Sölvesborg. Bild: Johan Nilsson/TT

Samarbetssvårigheter

Orsaken till att det tidigare styret spricker handlar bland annat om samarbetssvårigheter mellan SD och M.

Enligt Moderaterna så skiljer sig synen på ledarskap och hur kommunen ska styras framöver mellan de två partierna.

– Tyvärr har SD:s yttersta ledning i Sölvesborg efter deras valframgång saknat all form av ödmjukhet och i princip skurit av Moderaternas möjlighet att politiskt påverka och få inflytande genom den fördelning av mandat i nämnder och styrelser som har varit föreslagen, säger Kith Mårtensson till TT.

ANNONS

SD:s Louise Erixon uppger för SVT Nyheter att det inte har gått att förhandla med Moderaterna.

– De har bara brytt sig om välavlönade poster och personlig inkomst, och har vägrat att prata om politik eller förhandla om posterna med oss utan bara ställt ultimatum. Då kommer man aldrig fram till ett förhandlingsläge, säger hon till SVT Nyheter.

LÄS MER:M, KD och L bildar regering med stöd av SD

LÄS MER:Böneförbud och kultur under press – välkommen till SD-land

ANNONS