Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) fick springa ut från en debatt i riksdagen på torsdagseftermiddagen sedan åhörare kastat ner något från läktaren som landade nära ministern.
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) fick springa ut från en debatt i riksdagen på torsdagseftermiddagen sedan åhörare kastat ner något från läktaren som landade nära ministern. Bild: Riksdagen

Säkerhetschef: Finns anledning till självkritik

Efter attacken riktad mot utrikesministern under en debatt i riksdagen ska säkerhetsarbetet ses över.
– Det finns alltid anledning att vara självkritisk, säger riksdagens säkerhetschef Niklas Åström, som ändå hävdar att säkerheten är god i riksdagshuset.

ANNONS

Det var på torsdagen som utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) fick fly från en interpellationsdebatt sedan Palestinaaktivister på åhörarläktaren kastat en påse med tomater och rödlök mot henne.

Påsen flög över ledamöterna som satt i kammaren och landade två stolar bakom utrikesministern.

– Det är helt oacceptabelt och någonting som vi ser mycket allvarligt på. Vi agerade väldig fort och hade en god samverkan med polisen. Samtidigt kan man konstatera att det finns utrymme att som individ begå brott och påverka den demokratiska processen, säger Niklas Åström.

Väskor skannas

Besökare i riksdagshuset passerar en säkerhetskontroll där väskor röntgas på jakt på vapen och andra farliga föremål, och det är heller inte tillåtet att ta in ytterkläder och vattenflaskor till åhörarläktaren.

ANNONS

– Att allmänheten har tillträde till kammaren är något som vi sätter stort värde på och vi gör allt vad vi kan för att förebygga, upptäcka och hantera allvarliga säkerhetshändelser, säger Niklas Åström.

Tre personer greps i samband med händelsen och överlämnades till polisen. Både statsminister Ulf Kristersson (M) och riksdagens talman Andreas Norlén har fördömt attacken. Talmannen kallar aktivisternas agerande för "direkt antidemokratisk" och Kristersson kräver kraftfulla åtgärder för att upprätthålla säkerheten.

Löpande justeringar

– Säkerheten är prioriterad i riksdagen, men det finns alltid anledning att vara självkritisk. Vi gör löpande justeringar av vårt säkerhetsarbete och just nu följer vi upp det som inträffat, både vilka förberedelser vi gjort inför gårdagens debatt och hur incidenten hanterades, säger Niklas Åström.

Kan det här komma att påverka allmänhetens tillträde till åhörarläktaren?

– Jag kan konstatera att allmänheten har tillträde i dag enligt lag, men utesluter ingenting sådant. Det är oacceptabelt att individer eller grupper kan genomföra sådana här störningar, och dessutom på ett hotfullt sätt.

Enligt uppgifter till Ekot i Sveriges Radio ska partiernas gruppledare ha ett extrainsatt möte på måndag för att diskutera säkerheten i riksdagen. Bland annat finns förslag på att sätta upp en plexiglasskiva mellan åhörarna och ledamöterna.

ANNONS
En vakt samlar in det som kastades in i kammaren i en låda. Nu ska säkerhetsrutinerna ses över.
En vakt samlar in det som kastades in i kammaren i en låda. Nu ska säkerhetsrutinerna ses över. Bild: Niklas Svahn/TT
ANNONS