Region Stockholms avdelningschef Magnus Thyberg under en digital pressträff om pandemiläget i länet.
Region Stockholms avdelningschef Magnus Thyberg under en digital pressträff om pandemiläget i länet. Bild: Pontus Lundahl/TT

Region Stockholm börjar vaccinera 70-åringar

Region Stockholm kommer att börja vaccinera personer över 70 år, enligt ett pressmeddelande. Beskedet kommer efter rapporter om att det finns tusentals lediga tider i regionen.

ANNONS
|

Från och med i dag, torsdag den 8 april, blir det möjligt för personer över 70 år att vaccinera sig i Region Stockholm.

Under den senaste tiden har det bland annat framkommit rapporter gällande att Region Stockholm ligger sist i hela landet gällande vaccineringen och att tiderna på vårdcentralerna inte går åt.

Tusentals lediga tider

Så sent som på onsdagen rapporterade Aftonbladet att Region Stockholm hade tusentals lediga tider för vaccinering. Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg har dock uppgett att han inte ser några större problem med det sega tempot.

– Jag delar inte bilden av att vi misslyckats, sa han till Aftonbladet.

ANNONS

Region Stockholm uppger nu att mer än hälften i gruppen som är mellan 75 och 79 år har vaccinerats. Och nu öppnar man alltså upp för vaccinering i nästa fas, åldersgruppen 70-74, bland annat med hänvisning till att tillgången på vaccin är god.

Region anser också de två olika faserna – alltså personer mellan 75 och 79 samt 70 och 74 – överlappar varandra.

– Att vi nu går vidare i fasen innebär att fler åldersgrupper erbjuds vaccin eftersom de olika faserna överlappar varandra. Även personer i tidigare faser eller äldre åldrar kommer alltså att fortsätta få vaccin, däribland personer som bor på särskilda boenden, de med hemsjukvård eller hemtjänst samt de som är födda 1946 eller tidigare. Personer i dessa grupper ska veta att vaccinet är prioriterat till dem också, säger Magnus Thyberg i ett pressmeddelande.

ANNONS