Ny dom om Cementas tillstånd för att bryta kalksten i Slite

Det har handlat om klorid och saltinträngning i dricksvatten, om apollofjärilar och om hela Sveriges cementbehov till bostäder och infrastruktur. Nu har regeringens tillfälliga tillstånd till Cementa om att få fortsätta bryta kalksten i gotländska Slite behandlats av Högsta förvaltningsdomstolen. Rätten konstaterar att regeringens beslut är lagligt och därmed står fast.

ANNONS
|

När Cementas ansökan om att få fortsätta bryta kalksten till sin cementtillverkning avslogs i hovrätten förra året befarade regeringen cementbrist. De trodde att ett avbrott eller slut på produktionen på Gotland skulle kunna få allvarliga konsekvenser för ”allmänna intressen” – med andra ord för byggnationer av exempelvis infrastruktur och bostäder runt om i Sverige.

De gav därför grönt ljus till ett tillfälligt tillstånd på lite mer än ett år. Det tillståndet går ut sista december. Regeringsbeslutet överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen och i dag kom deras dom.

”Regeringens beslut om undantag från krav på miljöbedömning och om tillfälligt tillstånd till täkt av kalksten har inte ansetts strida mot någon rättsregel." skriver domstolen. Regeringens beslut står alltså fast.

ANNONS

Fler avgöranden på gång

Flera olika aktörer, exempelvis Naturvårdsverket och länsstyrelsen, har i den första rättsprocessen lyft att miljöpåverkan inte utretts tillräckligt väl. Att just beskrivningen av miljöpåverkan, alltså miljökonsekvensbeskrivningen, hade ”väsentliga brister” var också grunden till att Mark- och miljööverdomstolen i Svea hovrätt valde att avvisa den tidigare ansökan.

Boende och myndigheter uttryckte oro för att fortsatt brytning av sten i området skulle kunna leda till att grundvattnet skulle sjunka, för att kloridhalterna i vattnet skulle höjas och saltvatten tränga in i brunnar med dricksvatten.

På tisdag nästa vecka kommer besked om en ny ansökan, för fyra års brytning, som byggmaterialföretaget lämnat in till Nacka tingsrätt. I början av nästa år planerar de att lämna in ytterligare en ansökan, men då för ett längre tillstånd på 20-30 år.

Detta har hänt

  • Cementa producerar cirka 60 procent av den cement som används i Sverige. I Slite på Gotland producerar de 7000 ton per dygn.
  • Cementen går till att bygga exempelvis infrastruktur och bostäder.
  • Sommaren 2021 avvisade Mark- och miljööverdomstolen i Svea hovrätt deras ansökan om att få fortsätta bryta kalk- och märgelsten i 20 år till. Tre månader senare löpte deras gällande tillstånd ut.
  • Regeringen fattade under förra hösten beslut om ett kortare tillfälligt tillstånd för att ”väsentliga allmänna intressen” skulle tillgodoses – det vill säga för att undvika cementbrist i Sverige. Det löper ut i december.
  • Det tillståndet överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen.
  • Rätten ansåg att Cementas utredningar kring hur deras verksamhet skulle påverka naturen, deras miljökonsekvensbeskrivning, hade ”väsentliga brister”.
  • Stenbrotten ligger i närheten av värdefulla naturområden som File hajdar, Tiselhagen och Grodvät.
  • Det finns oro för dricksvattnet, att grundvattennivån ska påverka så att dricksvattnet får för höga kloridhalter, att saltvatten tränger in eller att brunnar sinar.
  • Cementa har sökt ett nytt tillstånd för fyra år, dom i Nacka tingsrätt väntas i nästa vecka.
  • De kommer också söka ett tillstånd för 20-30 år och företaget uppskattar att den ansökan kan lämnas in i början av nästa år.

LÄS MER:Cementa räknar med regeringen

LÄS MER:Ras för byggandet väntas nästa år

LÄS MER:Varnar: Jobbslakt väntar om Cementa får stänga

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS