Förstörda hus i Tjeckien efter översvämningarna tidigare i september. Arkivbild.
Förstörda hus i Tjeckien efter översvämningarna tidigare i september. Arkivbild. Bild: Petr David Josek/AP/TT

Ny analys: Det här låg bakom extremregn i Europa

Minst 24 människor omkom och tusentals tvingades lämna sina hem när det kraftiga regnet svepte in över Centraleuropa. Elförsörjningen slogs ut, hus förstördes och broar raserades där vattenmassorna drog fram.
Klimatförändringarna fördubblade sannolikheten för det extrema skyfallet, enligt en ny snabbanalys.

ANNONS

I mitten av september drog stormen Boris in över Centraleuropa och dränkte Polen, Rumänien, Slovakien, Österrike, Tjeckien och Tyskland i skyfallsliknande regn.

Mängden regn som föll den 12–15 september var med god marginal den största som uppmätts i området. Det visar en studie från World Weather Attribution (WWA), ett internationellt forskningsnätverk som analyserar i vilken grad klimatförändringarna bidrar till enskilda extrema väderhändelser.

Fördubblad sannolikhet

Genom att kombinera väderobservationer med klimatmodeller kan forskarna konstatera att klimatförändringarna gjorde sannolikheten för skyfallet minst dubbelt så stor.

Eftersom det gick att säga i förväg att ett kraftigt oväder var på väg hade myndigheterna tid att sätta upp skyddsvallar och varna människor som var i direkt fara. Trots det orsakades skador som har fått EU att lova tio miljarder euro i nödhjälp till de drabbade länderna.

ANNONS

Klimatförändringarna, som drivs på av människans utsläpp av växthusgaser, har både ökat regnovädrens intensitet och sannolikheten för liknande allvarliga skyfall, slår forskarna fast. De pekar på vikten av att ta med risken för extrema väderhändelser i samhällsplaneringen. Investeringar i bland annat varningssystem och anläggningar för att samla upp vattnet och minska skadorna kommer att rädda liv, anser de.

Dyra klimatförändringar

"De här översvämningarna visar hur dyra klimatförändringarna blir", säger Maja Vahlberg, teknisk rådgivare vid Röda korsets klimatcenter och en av forskarna bakom analysen, i ett pressmeddelande.

"Länder måste planera för översvämningar som saknar motstycke och integrera klimatförändringar i samhällsplaneringen."

Studien har genomförts av 24 forskare från olika länder, bland annat Polen, Tyskland, Sverige och USA.

Analyserna från WWA görs snabbt och resultaten har inte granskats av andra forskare enligt systemet "peer review". Men metoderna som används är vetenskapligt erkända.

Fakta: Stormen Boris

De fyra dagarnas regnoväder som stormen Boris medförde är de kraftigaste som uppmätts i Centraleuropa. Nästan två miljoner människor påverkades av översvämningarna till följd av den extrema nederbörden.

Elförsörjningen slogs ut lokalt i samtliga drabbade länder vilket gjorde att såväl skolor som fabriker och sjukhus fick stänga.

Minst 24 människor miste livet i översvämningarna.

De materiella skadorna är enorma. EU har lovat tio miljarder euro i nödhjälp till de drabbade länderna.

Källa: World Weather Attribution

ANNONS