Nato: Hit kan Sveriges flygvapen skickas i vår

Redan i vår kan svenska stridsplan placeras under Natokommando, med uppdrag att bevaka försvarsalliansens gräns i öst och delta i operationer i Svarta havet. Det säger Natos flygvapenchef i Europa James B Hecker till SVT.

ANNONS
|

Det svenska flygvapnet har sedan medlemskapet i Nato blev klart den 7 mars varit uppe och identifierat ryska plan över Östersjön tillsammans med Natoallierade.

Flygningarna koordinerades av försvarsalliansen men de svenska planen var hela tiden under svensk ledning.

Det rapporterar Sveriges television.

Redan i vintras berättade Jonas Haggren, som är Sveriges representant i Natos militärkommitté, i GP att det kunde bli aktuellt för flygvapnet att ihop med Lettland, Estland och Litauen patrullera och upprätthålla incidentberedskap inom ramen för Baltic Air Policing.

– Där kommer Sverige givetvis att vara ett aktuellt namn. Vi kan exempelvis även komma att vara med och övervaka luftrummet i Svarta havet, sa Jonas Haggren.

ANNONS

Då flyger Sverige för Nato

Det kan enligt SVT bli verklighet inom någon månad. Förberedelserna har intensifierats sedan Sverige den 7 mars blev fullvärdig medlem av Nato.

– Redan i slutet av våren tror jag vi kommer att få se Sverige delta i Air Policing-missioner. Vi pratar med det svenska flygvapnet hela tiden och vi kommer att komma fram till en exakt tidpunkt, men det kommer att vara väldigt snart, säger James B Hecker till SVT.

Han säger också att det kan bli aktuellt för det svenska flygvapnet att patrullera i de södra delarna av försvarsalliansens territorium.

Sedan tidigare har bland annat Jens Nykvist, ställföreträdande chef för försvarsstaben, beskrivit vad det svenska Natomedlemskapet innebär för våra stående bataljoner.

– Vad det talas om är en bataljon till Lettland och deltagande i Natos stående maritima styrkor. Nato har en stående minröjningsstyrka och en stående ytstridsstyrka, dit nationers styrkor periodvis avdelas, har Jens Nykvist sagt.

Ytstridsstyrka del av Natos avskräckningsstrategi

Han tillade:

– Minröjningsstyrkan röjer bland annat leder i Östersjön och ytstridsstyrkan är på olika sätt en del av Natos avskräckningsstrategi.

Jonas Wikman är chef för svenska flygvapnet.
Jonas Wikman är chef för svenska flygvapnet. Bild: Anders Wiklund/TT

Det svenska flygvapnet bekräftar planerna på att delta i Natos Air Policing utomlands, vilket kan se efter beslut i riksdagen.

– Redan under våren deltar vi i Natos Air Policing med eget stridsflyg direkt från våra egna baser. Vi planerar också för att i närtid kunna bidra till Natos Air Policing från baser utanför vårt territorium, exempelvis Bulgarien, Island eller Baltikum, säger generalmajor Jonas Wikman, flygvapenchef till SVT.

ANNONS

Natos flygvapenverksamhet

Natos flygvapenverksamhet leds från Ramstein i Tyskland. Den mer konkreta flygledningen sker från Uedem i Tyskland som hanterar allt norr om Alperna och från Torrejón i Spanien, där all verksamhet söder om Alperna hanteras.

Källa: SVT

LÄS MER:Sverige har genomfört sin första operation som Natoland

LÄS MER:Här kan svenska soldater få strida för Nato

LÄS MER:Cecilia Malmström oroas över vad Trump kan göra med Nato

ANNONS