Anna Tenje, kommunalråd Växjö, Ulf Kristersson, partiledare och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson vid Moderaternas arbetsstämma på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg på torsdagen.
Anna Tenje, kommunalråd Växjö, Ulf Kristersson, partiledare och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson vid Moderaternas arbetsstämma på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg på torsdagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Moderaterna vill göra oanmälda hembesök hos bidragstagare

Moderaterna vill att kommunerna ska kunna göra oanmälda hembesök hos folk som har försörjningsstöd. Den som inte vill släppa in kommunen i sitt hem ska kunna få pengarna indragna.
– Vi har den skarpaste politiken för att pengar ska gå till de som behöver det, och inte de som fuskar eller bedrar, säger Helena Nanne, moderat ombud från Skåne län.

ANNONS
|

Moderaternas arbets- och tillväxtpolitik som debatterades i Helsingborg på fredagen fokuserar på att fler ska försörja sig själva, kampen mot bidragsbrott och välfärdskriminalitet, och en ökad tillväxt.

– Vi ska knäcka bidragsbrottsligheten, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Hon säger att uppskattningsvis 20 miljarder per år betalas ut felaktigt.

– Bidragsutgifterna totalt sett måste minska.

Vill ändra socialtjänstlagen

Partiet vill ändra socialtjänstlagen så att det blir tydligare att kommunerna ska kunna göra hembesök hos personer med försörjningsstöd.

Hembesöken ska kunna vara regelbundna och vid behov oanmälda, och syftet är att upptäcka missförhållanden.

Det handlar också om att se till att det inte fuskas med hur många som bor på adressen, och att personen som får försörjningsstöd står till arbetsmarknadens förfogande.

ANNONS

Partiet vill också att det ska klassas som tjänstefel om tjänstemän inte gör den kontroll som kommunerna beslutat om, eller inte drar in bidrag när kraven inte följs.

– De som inte gör den kontroll vi i kommunerna beslutat om begår faktiskt tjänstefel, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö och ombud på stämman.

ANNONS