Säkerhetspolisen
I måndags grep Säpo en man vid en gryningsräd i mellansverige. Mannen är toppchef på en svensk myndighet och misstänks nu för ”grov obehörig befattning med hemlig uppgift” under åren han, enligt sin LinkedIn-profil, ska ha jobbat för Säpo och Försvarsmakten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Misstänkt spion häktad – är toppchef på svensk myndighet

En man i 40-årsåldern, som i måndags greps av Säpo misstänkt för spioneri, har nu häktats. Den misstänkte är toppchef på en svensk myndighet och har tidigare arbetat vid både Säpo och Försvarsmakten.

ANNONS
|

Mannen som under torsdagen häktades är enligt häktningsframställan misstänkt för ”grov obehörig befattning med hemlig uppgift”, vilket DN var först med att rapportera om.

Häktningsförhandlingen inleddes i Stockholms tingsrätt klockan 15 på torsdagseftermiddagen, och knappt två timmar senare meddelade rätten att den misstänkte mannen ska häktas.

”Tingsrätten delar vår uppfattning att personen ska vara häktad för att inte kunna undanröja bevis eller ta till flykt”, säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Har arbetat vid Säpo och Försvarsmakten

Brotten ska enligt Per Lindqvist ha inträffat mellan 2011 och 2015, en period då han, enligt sin egen Linkedin-profil, ska ha varit anställd vid Säpo och Försvarsmakten.

ANNONS

– Vi kan bekräfta att mannen som greps i måndags har arbetat vid Försvarsmakten, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon till TT.

Enligt Aftonbladet och DN ska han bland annat ha arbetat med "underrättelseinhämtning och utredningsarbete" vid Säpo och under en period tjänstgjort i direkt anslutning till den högsta ledningen.

Mannen är toppchef på en svensk myndighet

Den misstänkte mannen arbetar i dag som högt uppsatt chef på en statlig myndighet där han ansvarar för säkerhetsfrågor.

– Min klient förnekar brott, att han skulle ha gjort någonting fel. Han mår efter omständigheterna väl, och nu får vi avvakta den fortsatta utredningen, säger hans försvarsadvokat Anton Strand till TT.

Stockholms tingsrätt har lagt yppandeförbud på samtliga inblandade, vilket innebär att varken åklagare eller försvarsadvokat får berätta något mer om misstankarna.

Fakta: Skiljer sig från spioneri

Brottet obehörig befattning med hemlig uppgift faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet.

I lagtext beskrivs det som att någon har kommit över, fört vidare eller röjt hemligheter – till exempel försvarsangelägenheter – "vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet", men inte haft för avsikt att gå främmande makt tillhanda.

Om syftet har varit att lämna över dem till främmande makt ska det i regel bedömas som spioneri, där maxstraffet vid grovt brott är livstids fängelse.

Den obehöriga befattningen kan ses som grov om den kunde orsaka särskilt stor fara, till exempel vid pågående krig, eller om uppgifterna var av väldigt stor betydelse. Det ska också beaktas om personen röjt hemligheter som denne anförtrotts i tjänsten.

Straffskalan för sådan obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år.

Man kan också dömas för vårdslöshet med hemlig uppgift, om brottet har skett genom grov oaktsamhet.

Källa: 5–9 §, kap. 9 Brottsbalken, Svensk författningssamling

ANNONS