Den svenske man som häktats i Turkiet misstänkt för bedrägeri har arbetat som underrättelseofficer i Norrbotten. Arkivbild.
Den svenske man som häktats i Turkiet misstänkt för bedrägeri har arbetat som underrättelseofficer i Norrbotten. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Misstänkt bedragare före detta underrättelseofficer

Den svenska man som häktats i Turkiet misstänkt för bedrägeri i mångmiljardklassen har tidigare arbetat som underrättelseofficer i Norrbotten, rapporterar P4 Norrbotten.

ANNONS
|

Mannen misstänks ha utfört bedrägerier via ett kryptovalutaföretag som han var vd för. När bolaget, som var verksamt mellan 2019 och 2022, gick omkull hade det tre miljoner kunder världen över.

Han avslutade tjänsten som underrättelseofficer tre år innan han startade bolaget. Försvarsmakten uppger till radiokanalen att de är "medvetna om händelsen" och en säkerhetsriskrapport har påbörjats.

Att mannen är skyldig andra pengar kan vara en säkerhetsrisk, enligt Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan. Hans kunskaper riskerar kunna utnyttjas av utländsk makt och kriminella.

– Känner du till säkerhetskänslig verksamhet någonstans är det ett värde i sig att överlämna, säger han till radiokanalen.

ANNONS

Den misstänkte är registrerad som utvandrad hos Skatteverket och har skaffat turkiskt medborgarskap och bytt till ett turkiskt namn. Enligt turkiska medier förnekar mannen brott.

ANNONS