Ministern efter tågkaoset: ”Situationen är inte acceptabel”

Efter alla tågförseningar under sommaren kommer infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att kalla till Trafikverket och tågoperatörerna.
– Det är inte acceptabelt, säger han till Sveriges Radio Ekot om tågkaoset.

ANNONS
|

Sommaren har inneburit återkommande tågkaos på flera stora sträckor i Sverige. Det har varit mängder med förseningar och inställda tåg och frustrationen bland resenärerna har varit stor.

Nu kommer infrastrukturminister Tomas Eneroth att kalla till sig Trafikverket och tågoperatörerna, för att de ska redogöra för regeringen hur de ska lösa problemen.

– Det är inte acceptabelt om inte Trafikverket i sin planering kan klara förutsättningarna eller att tågoperatörerna inte klarar personalförsörjningen, säger Tomas Eneroth till Ekot.

Stora problem med ny mjukvara

Enligt Trafikverket finns det flera förklaringar till förseningarna. Dels har man ett flertal banarbeten under sommarmånaderna, men man har också haft stora problem med implementeringen av en ny mjukvara för planering. Det har lett till att tågbolagen i vissa fall inte kunnat sälja tågresor längre fram i tiden än fem veckor.

ANNONS

– Vi skjuter till mer resurser än någonsin till Trafikverket och har förbättrat förutsättningarna för tågoperatörerna. Jag tror att de flesta ser att regeringen har gjort allt man kan för att de ska ha de bästa förutsättningar. Nu är det upp till Trafikverket och tågoperatörerna att också lösa sina utmaningar, säger Tomas Eneroth till Ekot.

LÄS MER:Tung helg för redan hårt prövade tågresenärer

LÄS MER:Nattåg norrut inställda på grund av elfel

LÄS MER:Personalbrist i tågbranschen – tuff sommar kan vänta

ANNONS