Maskerade män stormade antifascistiskt möte

Flera maskerade personer stormade ett antifascistiskt möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Gubbängen på onsdagskvällen.
Enligt tidningen Expo och Vänsterpartiet rör det sig om nazister.
Polisen har en omfattande insats med flera patruller på platsen.
”En attack mot ett demokratiskt möte är en attack mot hela vår demokrati”, skriver statsminister Ulf Kristersson i en kommentar till GP.

ANNONS
|

Maskerade män stormade under onsdagskvällen ett antifascistiskt möte i Gubbängen i södra Stockholm. Männen ska ha vandaliserat lokalen med rökbomber och sprayfärg och kastat saker omkring sig. De ska även ha varit våldsamma mot mötets besökare.

Både Vänsterpartiet och tidningen Expo, som också hade medarbetare på plats, beskriver männen som nazister.

Mötet arrangerades av Vänsterpartiet tillsammans med Miljöpartiet. V skriver i ett pressmeddelande att mötet rörde den framväxande fascismen.

Polisen som haft en omfattande insats med flera patruller på platsen vill inte gå in på detaljer kring händelsen.

– Det jag kan säga att vid ett möte i en lokal har maskerade personer kommit och kastat i föremål. Tre har förts till sjukhus men det finns inga uppgifter om skadeläge, säger polisens presstalesperson Nadya Norton.

ANNONS

Vid 20.30 var polisen fortsatt kvar på platsen.

– Vi är kvar på platsen så att mötet kan fortgå.

”Vi är chockade”

En av deltagarna på mötet, Bengt Söderström, som var där med Miljöpartiets lokalavdelning, berättar hur lokalerna plötsligt stormades.

– Vi stod och fikade och minglade i foajén och väntade på att evenemanget skulle börja, då en handfull svartklädda män med balaklavahuvor kom springande och stormade in i entrén, slogs med de som stod närmast och sprutade röd gas och färg.

Deltagarna blev märkbart tagna.

– Flera blev skadade och många var rädda och skakade. Alla blev tvungna att lämna lokalen medan räddningstjänsten gick igenom lokalen och polisen förhörde vittnen, säger Bengt Söderström.

En av talarna på mötet var Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen, Samuel Gonzales Westling.

– Jag är oskadd men detta gör mig förbannad och fast besluten att fortsätta kampen mot rasism och fascism. Det är viktigt att polisen tar det högerextrema hotet på yttersta allvar och samtidigt att vi gör vad vi kan för att arbeta för ett jämlikt samhälle där rasismen inte kan få fotfäste, säger Samuel Gonzalez Westling i ett pressmeddelande.

Hans partikollega Mattias Skagerholm var även han på plats.

– Det var ett gäng maskerade nazister som tog sig in, kastade rökgranater och misshandlade deltagare på mötet. Vi är chockade men kommer inte att backa utan hoppas kunna genomföra mötet, säger han.

ANNONS

Mathias Wåg, antifascistisk vänsterdebattör, var inbjuden på mötet för att tala.

– De var målmedvetna och gick efter mig. Jag fick några slag men inget som kommer ge några men. Jag hoppas att vi fullföljer mötet, säger Mathias Wåg till Expo.

Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo kommenterar händelsen i ett pressmeddelande.

– Vi ser mycket allvarligt på det som hänt. Det är rent ut sagt för jävligt. Det är inte bara en attack mot oss och de andra personerna som befann sig på platsen utan mot det demokratiska samhället där yttrande- och mötesfrihet är en grundbult, säger Daniel Poohl.

Ulf Kristersson: ”En attack mot vår demokrati”

Statsminister Ulf Kristersson (M) har uttalat sig om händelsen i en skriftlig kommentar till GP:

”En attack mot ett demokratiskt möte är en attack mot hela vår demokrati. Det är förfärande uppgifter att ett möte som Vänsterpartiet höll i har stormats. Jag har hört av mig till Nooshi Dadgostar och framfört mitt djupaste stöd. Den här typen av vedervärdiga handlingar har ingen plats i vårt fria och öppna samhälle.”

Polisen vill inte gå in på hur många som är inblandade. De vill inte heller säga om någon omhändertagits eller om man söker någon misstänkt.

En förundersökning om framkallande av fara för annan och störande av allmän förrättning är inledd.

ANNONS

LÄS MER:Så reagerar politikerna på attacken

ANNONS