Magdalena Andersson menar att utredningen riktar in sig mot att göra det svårt för det största oppositionspartiet att få ihop pengar.
Magdalena Andersson menar att utredningen riktar in sig mot att göra det svårt för det största oppositionspartiet att få ihop pengar. Bild: Anders Wiklund/TT

Magdalena Anderssons svar på lotteriutredningen

Regeringen och SD har enats om att ta fram ett förslag på förbud mot partipolitiska lotterier. Nu säger Magdalena Andersson (S) till Expressen, att ett förbud skulle få stora konsekvenser för det politiska klimatet i Sverige.

ANNONS
|

Expressen kunde tidigare under fredagen avslöja att regeringspartierna och Sverigedemokraterna är överens om att ta fram ett förslag om förbud mot partipolitiska lotterier.

– Alla fyra partier har varit överens en längre tid om att se över de olika sätt som Socialdemokraterna korrumperat den svenska offentligheten, där ibland lotteriverksamheten, säger Tobias Andersson, ordförande i näringsutskottet, till tidningen.

Socialdemokraterna var det parti som hade den största budgeten i förra valet. Som en stor del av intäkterna finns olika lotterier som Femman och Glädjelotten.

Nu säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson till Expressen att det här är ett sätt att tysta det största oppositionspartiet, alltså Socialdemokraterna.

ANNONS

”Får inte donationer av näringslivet”

Hon menar också att det här är en del av ett mönster.

– Det är en amerikanisering vi ser. De har Trump som förlaga. Det här visar också hur radikaliserad hur de traditionella högerpartierna blir. Innan de samarbetade med Sverigedemokraterna satt de många år i regeringsställning utan att göra något sånt här. Det är en helt annan höger vi nu ser i Sverige, säger hon och pekar också på hur myndighetschefer nu sparkas.

Magdalena Andersson säger också att Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin och att trots att lagstiftningen är generell, så är det mot just Socialdemokraterna som det skulle så hårdast.

– Vi är det parti som har ett stort lotteri. Det beror ju på att vi till skillnad från Sverigedemokraterna och regeringspartierna inte har stöd av näringslivet. Vi får inte donationer av näringslivet på samma sätt eftersom vi inte driver en politik för näringslivseliten. Vi är ett folkrörelseparti, och precis som hela idrottsrörelsen, har vi lotterier som en del av finansieringen.

Hon avslutar med att säga att hon kommer ta upp det med statsminister Ulf Kristersson.

LÄS MER:Regeringen och SD vill miljardsänka skatter

LÄS MER:Rätt att sätta stopp för Socialdemokraternas bluff-maskineri

ANNONS