Magdalena Andersson om nya batterifabriken: ”Så välförtjänt Göteborg”

Att Göteborg vann dragkampen om den nya batterifabriken och 3 000 nya jobb är ett glädjebesked, menar statsminister Magdalena Andersson (S).
– Jag måste säga – grattis Göteborg! Det här är så välförtjänt och det visar att Göteborgsregionen är en tillväxtregion där näringslivet är redo att satsa för att man ser potentialen, säger hon.

ANNONS
|

För en stund sedan kom beskedet att det blir Göteborg som får Volvo cars och Northvolts nya batterifabrik. Den börjar byggas nästa år, ska stå klar 2025 och väntas ge 3 000 arbetstillfällen. Investeringskostnaden beräknas till 30 miljarder kronor.

Framhåller Göteborgs kompetens

Magdalena Andersson framhåller att detta visar att Göteborg står starkt som en framtidsregion.

– Där finns så mycket kompetens, yrkesskicklig arbetskraft, många forskare, ingenjörer. Det finns mycket framåtanda och det är verkligen en industristad och nu när vi ligger i den gröna omställningen visar detta att Göteborg ligger i framkant, säger hon.

Statsministern menar att satsningen också visar att klimatomställningen inte bara kommer ge nya jobb i framtiden.

ANNONS

– Den skapar jobb här och nu.

”Viktigt för hela Västsverige”

De många nya jobben kommer i sin tur betyda mycket för hela Västsverige, framhåller Andersson.

– Det betyder jättemycket för tillväxten i Göteborg och kommer så klart göra att många människor kommer kunna få schyssta jobb med bra villkor. Så det här kommer betyda mycket, för hela Västsverige så klart.

Statsminister Magdalena Andersson säger grattis till Göteborg efter beskedet att den nya batterifabriken landar här.
Statsminister Magdalena Andersson säger grattis till Göteborg efter beskedet att den nya batterifabriken landar här. Bild: Anna Tärnhuvud

Har regeringen agerat på något sätt i den här frågan?

– Vi har så klart haft en nära dialog och varit oerhört tydliga med att vi ser positivt på sådana här investeringar. Men vi har ett fritt näringsliv i Sverige så beslutet är deras.

Energiförsörjningen till södra delarna av landet lyfts ofta fram som ett problem nu när så många stora investeringar sker i norra Sverige. Vilken betydelse kan den här investeringen få i den frågan?

– Där är det två saker som är viktiga. Det ena är att man behöver bygga ut överföringskapaciteten, vi behöver fler elkablar som går genom Sverige, och där är stora investeringar på gång och regeringen har också skyndat på de processerna. Det andra är att det behöver byggas mer el. Och där finns det ju många företag som nu ligger med ansökningar om att få bygga ut mer billig el i Sverige, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

Kan en sådan här investering skynda på de processerna?

– Det hoppas jag. Att ännu fler ska vilja bygga upp billig el, men också att de processerna kan snabbas upp för vi behöver mer billig el så fort som möjligt.

Den nya batterifabriken kommer att tillverka batterier till en halv miljon bilar varje år och den kommer att placeras i Torslanda nära Volvo Cars största bilfabrik och de nya forsknings- och utvecklingsenheter som också ska drivas tillsammans med Northvolt.

ANNONS