Jimmie Åkesson och Matilda Kärnerup gifte sig i helgen.
Jimmie Åkesson och Matilda Kärnerup gifte sig i helgen. Bild: Johan Nilsson/TT

Ledare för mc-gänget Comanches var gäst på Jimmie Åkessons bröllop

Bland de 500 gästerna på Jimmie Åkessons bröllop fanns högt uppsatta politiker, men också en man som är president i mc-klubben Comanches, enligt Expressen.
– Comanches MC är klassade som organiserad brottslighet precis som Bandidos och Hells Angels är, säger Ola Fredriksson, specialist på mc-brottslighet.
”Inbjudan inkluderade också respektive, vilket förklarar varför den här personen var på bröllopet”, svarar SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman.

ANNONS
LocationSverige|
|

I helgen ringde bröllopsklockorna för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Matilda Kärnerup.

I Slottslängorna i Sölvesborg sa de ja till varandra inför 500 gäster. På gästlistan fanns exempelvis välfärdsentreprenören Jan Emanuel och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

En annan som bevittnade ceremonin var presidenten i mc-klubben Comanches Skåneavdelning, skriver Expressen.

Comanches uppfyller EU:s definition för grov och organiserad brottslighet, berättar Ola Fredriksson som är specialist på mc-brottslighet vid researchföretaget Acta Publica. Tidigare arbetade han på polisens kriminalunderrättelsetjänst i Västra Götaland.

– Det finns på pränt av svensk polis. Comanches MC är klassade som organiserad brottslighet precis som Bandidos och Hells Angels är.

ANNONS

Ola Fredriksson berättar vidare:

– Det är ett internationellt mc-gäng som startade upp i Danmark 2023. De fick ganska snabbt två klubbar i Sverige. En i Lidköping och en utanför Lund. Flera medlemmar har ett förflutet inom andra mc-klubbar som Bandidos, Rock machine, La Familia MC och Hells Angels.

Deltog vid memorial run

I somras publicerade Acta Publica en rapport där det konstaterades att Comanches i Sverige består av omkring 20 personer fördelat på de två avdelningarna.

Bedömningen var att rekryteringen verkade gå trögt, men det konstaterades att de visat upp sig mer än andra mc-klubbar.

Comanches MC startades i Danmark 2023. Personerna på bilden har inte med artikeln att göra.
Comanches MC startades i Danmark 2023. Personerna på bilden har inte med artikeln att göra. Bild: Emil Nicolai Helms

I våras genomfördes ett så kallat memorial run i Lidköping, detta för att hedra en av medlemmarnas son som mördades i mars 2022. Vid tillställningen kontrollerade polisen omkring 100 personer varav merparten var danskar, skriver Acta Publica. Också Skånepresidenten var på plats, enligt Expressen.

– Klubben har funnits ett år. Den har växt lite. Det finns stor chans att klubben har etablerat sig i Göteborg, om de inte redan har gjort det så är det på gång, säger Ola Fredriksson.

Utpressar och hotar

Comanches i Sverige styrs av organisationen i Danmark. Där utmanar de också Hells Angels och Bandidos. Här i Sverige ska de dock inte ligga i konflikt med de mer väletablerade mc-gängen, enligt Acta Publica.

ANNONS

Enligt researchföretaget har personer inom Comanches varit involverade i utpressningar, vapenbrott, olaga hot och narkotikabrott.

– Så länge de inte är i konflikt med någon så går de inte ut på stan och slår ner folk. Men är det något som hotar klubben utifrån, något annat gäng eller liknande, så lägger man inga fingrar emellan, säger Ola Fredriksson.

Ola Fredriksson berättar att det går att jämföra presidentrollen i Comanches med den i andra mc-gäng.

– Presidenten är den som leder och styr klubben. En president ska ha koll på vad som händer i en klubb. När det gäller brottslighet eller andra saker som berör klubben så ska han veta det.

I ett sms till GP skriver partiets presschef Oskar Cavalli-Björkman: ”Inbjudan inkluderade också respektive, vilket förklarar varför den här personen var på bröllopet. Relationen består alltså i att denna person numera är respektive till en gammal vän och partikollega till Åkesson”.

– Jag är ju inte där som en president utan det var som en civil person, som en helt vanlig person, säger Comanchespresidenten till Expressen.

I tidningen kommenterar han också polisens klassning av gänget:

– Jag anser inte att vi är någon kriminell organisation. Jag anser att vi är som vilken mc-förening som helst och det är inte vi som har satt den stämpel utan det är polisen och det är media och därför finns det egentligen inte så mycket att diskutera.

ANNONS

Fogelklou: ”Fysisk person”

När GP når Jörgen Fogelklou, kommunalråd och gruppledare för partiet i Göteborg som också han var på helgens bröllop, har han läst Expressens artikel om gängpresidenten:

– Det var en nyhet för mig, det hade jag ingen jävla aning om, säger han och fortsätter:

– Jag har inte en jävla aning om vad han gör. Jag har för mig att han startade en bilfirma. Jag har ingen aning om vad han har för bakgrund, överhuvudtaget.

Jörgen Fogelklou (SD) vid bröllopet mellan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Matilda Kärnerup i Slottslängorna i Sölvesborg.
Jörgen Fogelklou (SD) vid bröllopet mellan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Matilda Kärnerup i Slottslängorna i Sölvesborg. Bild: Johan Nilsson/TT

Känner du honom?

– Jag har träffat honom tre-fyra gånger i olika sammanhang ihop med hans fru som jag känner sedan tidigare, säger Jörgen Fogelklou som inte säger sig veta vad Comanches är för gäng.

Ser du några problem med att umgås med en person med denna bakgrund?

– Jag umgås inte med några personer som har de kopplingarna.

Enligt Expressen kramades Comanchespresidenten och Jörgen Fogelklou vid bröllopet.

– Jag är en väldigt fysisk person. Jag vet inte hur många jag kramade, förklarar SD-gruppledaren.

GP söker Comanchespresidenten.

LÄS MER:Så är svenskarnas förtroende för ministrarna i regeringen

LÄS MER:Bilderna: Kändistätt på Jimmie Åkessons bröllop

LÄS MER:Väljarnas dom: SD bara bäst på en fråga

ANNONS