Lars Vilks samt två poliser döda i olycka

Konstnären Lars Vilks, och två poliser, har dött efter en olycka på E4:an utanför Markaryd. De färdades i en civil polisbil på söndagen, när de kolliderade med en lastbil.

ANNONS
|

Larmet om olyckan kom in strax innan 15.30 på söndagseftermiddagen. En personbil hade då krockat med en lastbil utanför Markaryd i region Kronoberg.

I samband med kollisionen fattade både polis- och lastbilen eld. Via ett pressmeddelande på sin hemsida skriver polisen att två civilpoliser färdats i personbilen, tillsammans med en skyddsperson. Samtliga tre omkom i kollisionen.

Polisen i sorg

– Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater. Jag är också i kontakt med polisregion Syd för att försäkra mig om att de får det stöd de behöver i denna stund, säger rikspolischef Anders Thornberg i pressmeddelandet.

ANNONS

Carina Persson, regionpolischef i region Syd, fyller i.

– Att den person vi är satta att skydda och våra två kollegors liv slutar i denna tragedi är ogreppbart och outsägligt sorgligt. Mina varmaste tankar till vår skyddspersons anhöriga och våra kollegors familjer och närmaste arbetskamrater, säger hon.

Lastbilsföraren vårdas på sjukhus för sina skador. Offrens anhöriga har underrättats.

Lars Vilks ett av offren

Den skyddsperson som färdades i bilen var konstnären Lars Vilks, något som bekräftas av dennes sambo till Dagens Nyheter. Polisen har också bekräftat uppgiften för TT.

Vilks levde under polisskydd efter att år 2007 ha gjort en karikatyr på profeten Muhammed som rondellhund. Under åren har han varit utsatt för en rad hot, och levt med livvakter vid sin sida sedan dess.

Exempelvis utreddes 2011 misstankar om först förberedelse till terrorbrott, sedan mord, gentemot Lars Vilks i anslutning till Röda Sten i Göteborg. Männen som misstänktes för detta friades för de allvarliga misstankarna i både tingsrätt och hovrätt.

Lars Vilks blev 75 år gammal.

Vad som orsakade olyckan är oklart. Polisen meddelar att utredningen nu leds av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren.

ANNONS