Kurdiska självstyret: IS-svenskarna ska prövas i Syrien

Den svenska regeringen vill att domstolar på plats ska pröva utländska IS-fångar i norra Syrien – en linje som dömts ut av exempelvis Rädda barnen. Nu meddelar det kurdiska självstyret att de står bakom Sveriges hållning.
– Vi undersöker möjligheterna för hur en sådan process kan genomföras, säger Shiyar Ali.

ANNONS
|

Omkring 300 personer har enligt Säpo rest till Syrien för att ansluta sig till olika jihadistgrupperingar, företrädesvis terrorsekten IS. Av dessa bedöms omkring 150 personer ha återvänt – resterande är döda, försvunna eller gripna.

Bland de som fångats av kurdiska styrkor finns uppskattningsvis omkring 80 svenskar, varav majoriteten är kvinnor och barn. Debatten kring vad som ska hända med dessa har under lång tid varit både het och känslig.

LÄS MER:Socialtjänsten: Kan inte omhänderta barn i Syrien

Regeringens linje går ut på att någon form av lokala eller regionala domstolar ska upprättas för att pröva IS-fångarna på plats. Den lösningen har från flera håll, däribland Rädda barnen, bedömts som utsiktslös.

ANNONS

Prövas rättsligt på plats

Nu meddelar det kurdiska självstyret i norra Syrien, även kallat Rojava, att deras ambition är densamma som Sveriges.

– Vi vill att alla på något sätt ska prövas rättsligt på plats därnere. Efter det kan vi diskutera med olika länder hur de här personerna sedan ska hanteras, säger Shiyar Ali, svensk representant för det kurdiska självstyret i norra Syrien – Rojava.

Har ni kapacitet att genomföra sådana rättsprocesser? Det handlar ju om tusentals personer.

– Vi håller på att undersöka möjligheterna för hur en sådan process kan genomföras, exakt vad kan jag inte gå in på.

Men ni vill att alla vuxna, både kvinnor och män, prövas rättsligt i Rojava?

– Ja.

Shiyar Ali fortsätter:

– IS är en terrororganisation som begått fruktansvärda brott och vi måste se till att de som varit en del i det ställs inför rätta. Alla som har varit med i IS har i princip begått någon form av brott.

Shiyar Ali.
Shiyar Ali. Bild: MAJA SUSLIN / TT

Men även om svenska IS-fruar alltså kan räkna med rättsliga konsekvenser är det männen som utgör den stora faran, enligt Shiyar Ali. Dessa finns inte i lägren, utan sitter fängslade.

– Det handlar om väldigt farliga personer som har begått grova brott och dem måste vi få hjälp med att hantera. Vi kan inte lämna dem till regimen, där väntar dödsstraff.

ANNONS

Några som däremot inte är aktuella för eventuella rättsprocesser är de många barn som finns i lägren. I Sveriges fall handlar det uppskattningsvis om ett 50-tal, även om det inte finns några helt säkra siffror i dagsläget.

– De är oskyldiga och behöver hamna i en bättre och tryggare miljö, säger Shiyar Ali.

Sju föräldralösa barn, till den döde IS-terroristen Michael Skråmo, har sedan tidigare överförts till Sverige. Därutöver har Sverige försökt få hem ytterligare ett antal barn, men kurdiska myndigheter har inte lyckats lokalisera dem.

– Vi letar fortfarande efter dem och eventuellt några till, säger Shiyar Ali.

"Samhället tillåter inte att vi bara tar barnen"

Den svenska regeringen har varit konsekvent i sin hållning att barnen ska hem – om det är möjligt. Det är dock en långtifrån enkel process, enligt Shiyar Ali. I de kurdiska lägren finns tusentals barn och varken deras eller föräldrarnas identiteter är lätta att fastställa.

– Många har sagt en sak från början, men ändrar sig hela tiden. När det gäller barnen är det också jättesvårt att med säkerhet veta vem som är pappa och vem som är mamma. Vi samarbetar mer än gärna och Sverige har visat väldigt god vilja, men man måste ha respekt för att de här processerna tar tid.

ANNONS

Vi har lagar och humanitära regler och samhället tillåter inte att vi bara tar barnen och lämnar de här kvinnorna – det går i princip inte.

Att en stor del av de svenska barnen sitter i lägren med sina mammor komplicerar saken ytterligare.

– Vi har lagar och humanitära regler och samhället tillåter inte att vi bara tar barnen och lämnar de här kvinnorna – det går i princip inte. Däremot har det har hänt att vi separerat barn och kvinnor i fall där barn varit utsatta för direkt fara, säger Shiyar Ali.

Om, och i så fall när, man lyckas upprätta någon form av rättskedja på plats i norra Syrien kan han idag inte svara på. Den turkiska offensiven mot kurderna, samt det faktum att Rojava inte är en erkänd stat, är ytterligare exempel på saker som försvårar det hela.

– Men nu är diskussionerna igång. Förhoppningsvis, om vi får jobba på under våren och sommaren, så kan vi nå en lösning. Vi klarar ju inte av att hålla dem hur länge som helst heller, al-Hol är en tickande bomb, säger Shiyar Ali.

LÄS MER:IS-dottern och barnen fast när Turkiet går in i Syrien

Hur länge kan ni hålla dem innan någonting händer?

– Jag törs inte svara på det, men vi måste agera och vi måste få hjälp med det. Någonting måste ske innan det här blir ett problem för alla.

"Offren är värda rättvisa"

Rojava-kurdernas svenske representant vill också lyfta ett annat perspektiv: offrens.

ANNONS

– Det är klart att jag tänker på de oskyldiga barnen i lägren. Samtidigt måste man tänka på alla de barn som förlorat sina föräldrar, alla familjer som förlorat sina söner och döttrar och alla de människor som fått betala för IS brott med sina kroppar och sina liv. Vi har 27 000 sårade, många av dem kommer att få leva resten av sina liv som handikappade. Vi måste tänka på dem också, säger han och fortsätter:

– De här offren är värda rättvisa och ett värdigt liv. De måste få upprättelse och ersättning för det de har utsatts för.

GP har sökt Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) för en intervju. I en kort skriftlig kommentar skriver hon:

– Sverige följer denna fråga nära och vi står i tät kontakt med representanter för administrationen i nordöstra Syrien. Vi har uppfattat att administrationen har planer i den riktningen, men i dagsläget finns inget konkret att kommentera.

ANNONS