Kritisk rapport om NFC ändrades – efter Helena Trollängs protest

En kritisk granskning av polisens avdelning NFC ändrades efter påtryckningar av NFC-chefen Helena Trolläng, uppger SVT.
Ändringarna innebar att ingen av revisorerna som utfört granskningen ville skriva under rapporten.

ANNONS
|

Det var strax före jul som internrevisionens granskning av Nationellt forensiskt centrum, NFC, presenterades. Granskningen visade bland annat på brister i ledningen, då chefen för NFC och Nationella operativa avdelningen, Noa, har delat ansvar för den forensiska verksamheten.

Men i rapporten saknades namnen på de tre revisorer som skrivit den. SVT avslöjar nu att det berodde på en infekterad konflikt om innehållet i rapporten, där NFC-chefen Helena Trolläng uppges ha utövat påtryckningar och fått sin vilja igenom.

Helena Trolläng ska, enligt SVT, ha reagerat kraftigt på rapportens innehåll och anklagat internrevisionen för att vara partisk till utredningsverksamhetens fördel.

ANNONS

Efter invändningarna ska internrevisionens chef ha valt att ta Helena Trollängs parti. Chefen ska då bland annat ha strukit en rekommendation om regelförändringar, som skulle möjliggöra för polisledningen att ändra på NFC:s organisatoriska placering.

NFC-chefen anmäld till särskilda utredningar

NFC har en viktig roll i polisens utredningar, då det är de som bland annat genomför tekniska undersökningar av sådant som fingeravtryck och mobiltelefoner. Avdelningen har dock fått kritik för såväl långa handläggningstider som allvarliga it-problem.

När nu revisorerna skulle granska NFC slutade det med att ingen av dem ville stå bakom publiceringen, till följd av ändringarna, uppger SVT. Helena Trollängs agerande ska också ha anmälts av en revisor till polisens avdelning för särskilda utredningar.

I en skriftlig kommentar till SVT bekräftar Helena Trolläng att hon var kritisk till revisorernas utkast.

”Från NFC:s sida invände vi skarpt mot en, enligt oss, ofullständig grund för utkastets bedömningar och vidare den otydliga basen för utkastets i delar osedvanligt långtgående rekommendationer. Invändningarna är tydligt redovisade av NFC i samband med sakgranskningen”, skriver hon till SVT.

Hon skriver vidare att hon står bakom internrevisionens oberoende och uppdrag.

”Varken uppdragets vikt eller den centrala aspekten gällande oberoende innebär dock att det inte kan ställas berättigade frågor om en gransknings kvalitet, inte heller om den påstådda förankringen av granskningens rekommendationer”.

ANNONS

Rikspolischefen presenterade åtgärdsplan

Avdelningen för särskilda utredningar ska ha avskrivit anmälan mot Helena Trolläng, som menar att hon själv inte känt till att hon anmälts.

Internrevisionens chef, Peter Ambroson, vill heller inte ställa upp på en tv-intervju med SVT men bekräftar för kanalen att han ändrade i rapporten trots revisorernas åsikter om det. Peter Ambroson menar att revisorerna i utkastet gick för långt i sina skrivningar, men uppger att han inte givit vika för påtryckningar.

I samband med att rapporten publicerades presenterade rikspolischefen Anders Thornberg en åtgärdsplan för att korta handläggningstiderna hos NFC. Han säger sig själv ha varit ovetande om att Helena Trolläng genom påtryckningar ska ha fått formuleringar strukna.

– Det är inget jag känner igen. Vi får återkomma till det i så fall, om det skulle vara på det sättet, säger Anders Thornberg till SVT.

LÄS MER:Pressen ökar – polisen måste visa resultat

LÄS MER:Snabbare handläggning på NFC efter granskning

LÄS MER:Allvarliga it-brister på NFC

ANNONS