I samband med husrannsakan hos den misstänkta knarkkuriren hittades bland annat 57 000 kronor i kontanter på en hylla.
I samband med husrannsakan hos den misstänkta knarkkuriren hittades bland annat 57 000 kronor i kontanter på en hylla. Bild: Polisen

Kriminalreporter skickade pengar till drogkurir

En prisbelönt reporter på en stor svensk redaktion har skickat 150 000 kronor till ett konto med kopplingar till det kriminella Foxtrot-nätverket. Insättningen märktes med ordet ”renovering”.
– Det är rätt många frågetecken som behöver rätas ut, säger reporterns chef till GP.

ANNONS
|

Det var i början av april förra året som en prisbelönt kriminalreporter på en av Sveriges största redaktioner gjorde en banköverföring på 150 000 kronor och märkte insättningen med ordet ”renovering”.

Pengarna skickades till ett konto som tillhör en person som tidigare jobbat på anstalter i högsta säkerhetsklass men slutat efter att blivit avslöjad med att ha en relation med en fånge, vilket både Nerikes Allehanda och Expressen rapporterat om tidigare.

Kopplas till Foxtrot-nätverket

I dag misstänks personen som tagit emot pengarna arbeta som drogkurir för det kriminella Foxtrot-nätverket. Det efter att hon tidigare i år greps av polisen och erkände att hon hade narkotika och stora summor pengar hemma.

ANNONS

Att kriminalreportern förekommer i utredningen fick reporterns arbetsgivare först reda på när Expressen på torsdagen ringde upp för att ställa frågor. Kort därefter kallades reportern till ett möte med ledningen.

– Vi beslutade direkt efter det mötet att reportern inte ska arbeta medan vi utreder det här. Vi har fått en förklaring från reportern men det är rätt många frågetecken som behöver rätas ut och det kräver lite tid, säger reporters högsta chef.

Intern utredning inledd

Det faktum att kriminalreportern märkt överföringen ”renovering” utan att några renoveringar synts till är ett av polisens frågetecken. Betalningarna som skedde efter insättningen kan i stället kopplas till Gottsundanätverket och till att ”betala andras skulder” samt till ”större betalningar till spelbolag”, vilket framgår av Polisens utredning.

Kriminalreporterns arbetsgivare har även de startat en intern utredning, men varken den eller det faktum att reportern är tagen ur tjänst ska ses som ett ställningstagande.

– Det är ett sätt för oss att försöka bringa klarhet och ta reda på vad som har inträffat för att efter det kunna göra en bedömning, säger reporterns chef.

LÄS MER:100 knarkköpare identifierade – nu väntar påhälsning

LÄS MER:8 000 personer får sms från polisen – nummer hittade i knarklurar

ANNONS