Kräver ministerns avgång efter upploppen

Efter helgens upplopp – nu riktar flera oppositionspartier skarp kritik mot inrikesminister Morgan Johansson (S). SD öppnar för att försöka fälla honom genom ett misstroende i riksdagen.
– Morgan Johansson borde avgått i förrgår, eller för många år sedan kanske, säger Oscar Sjöstedt (SD). Ministerns svar: Ett utslag av högerns valfeber.

ANNONS
|

Den danske politikern Rasmus Paludans "koranbrännar-resa" över landet har väckt våldsamma reaktioner. Den gångna helgen skakade upplopp Sverige med bränder, stenkastning och skadade poliser.

LÄS MER:Rikspolischefen: "Man försökte döda poliser"

Det har fått flera politiska partier att rikta kritik mot regeringen och statsrådet med ansvar för polisen, Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister.

Att regeringen enbart ger polisen två miljoner kronor extra, utöver redan beslutade tillskott, ser SD:s ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt som ett bevis på att regeringen misslyckats i trygghetsfrågorna.

– Det är löjeväckande, i synnerhet i ljuset av helgens händelser med total anarki och mordförsök på vår svenska polis. Nu är vi i ett läge där polisen ska få allt de säger att de behöver, säger han.

ANNONS

Sjöstedt tillägger att han hellre hade sett att de fyra miljarder som regeringen satsar på en klimatbonus för miljöbilar i stället hade gått till polisen.

Den politiska konsekvensen måste enligt Sjöstedt bli att Morgan Johansson avgår.

– Ja, det tycker jag, säger han.

– Johansson är det enskilda statsråd som misslyckats mest kapitalt. Den gångna helgens händelser illustrerar det på ett oerhört flagrant sätt.

Kommer ni att agera för ett misstroende i riksdagen mot honom?

– Det är inte riktigt min sak att svara på, men man ska inte utesluta det.

Morgan Johansson, justitie- och inrikeminister (S) får kritik efter helgens upplopp i flera svenska städer.
Morgan Johansson, justitie- och inrikeminister (S) får kritik efter helgens upplopp i flera svenska städer. Bild: Nils Petter Nilsson

M: Inte skött sitt jobb

Även företrädare för flera andra partier är kritiska.

Moderaternas Elisabeth Svantesson är en av dem:

– Morgan Johansson har definitivt inte skött sitt jobb. Han har haft ansvar och suttit i regeringen i nästan åtta år. Det är helt uppenbart att det här är Socialdemokraternas allra största misslyckande. Den grova kriminaliteten har slagit rot och blir bara värre och värre år efter år, säger hon.

Enligt Svantesson har problemen med kriminaliteten förstärkts under S tid i regering.

– Det som nu sker när kriminella, våldsverkare och inhemska terrorister stenar poliser, att vi var femte dag har en dödsskjutning, det har skett under de här åtta åren och den utvecklingen måste den här regeringen ta ansvar för, säger hon.

ANNONS

Även Mats Persson (L) är kritisk.

– Jag har fullt förtroende för polisen, men däremot har jag inte fullt förtroende för Morgan Johansson. Det vilar ett mycket tungt ansvar på Socialdemokraterna, man har haft makten i snart åtta år och vi har de här problemen i Sverige, säger han.

Jakob Forssmed (KD) menar att helgens upplopp är en konsekvens av att polismakten inte är tillräckligt utbyggd och saknar tillräckliga verktyg:

– Att inte ge förutsättningarna för polisen att klara sina uppgifter är ett av regeringens stora misslyckanden, det blir så tydligt om och om igen.

Inte bristande polisresurser

Morgan Johansson är dock av en annan uppfattning. Han menar att den nuvarande regeringen har satsat mer på rättsväsendet än någon annan regering.

– Vi är på god väg att nå målet om 10.000 fler polisanställda, och vi har rekordmånga gängledare i fängelse, säger han till GP.

Framåt måste fokus ligga på att förebygga brott och bryta nyrekryteringen till gängen, slår han fast.

– Det gör man bland annat genom satsningar på skola, socialtjänst och fritids. Men när det gäller sådana insatser så saknar högern helt politik.

Att företrädare för oppositionen tycker att han misskött sitt uppdrag och vill se hans avgång kommenterar han bara med orden ”ett utslag av högerns valfeber”.

ANNONS

LÄS MER:Strid ström av filmer efter upploppen

LÄS MER:Nord om Paludan:”Kan inte ställa honom till svars”

LÄS MER:Rikspolischefen håller pressträff om upploppen

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS