Bild: Stefan Bennhage

Kaos inför jul – går inte att boka tåg

Nästan tio veckor för sent släppte Trafikverket årets tågplan, något som resulterat i att det inte går att köpa tågbiljetter hem till jul.
– Vi får mycket frågor från resenärer som vill resa hem till nära och kära över jul, och jag förstår deras frustration, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

ANNONS
|

Planerar du en hemresa med tåg inför jul får du ha is i magen – många stora tågbolag har nämligen inte kunnat släppa tågbiljetter eller tågtabeller än som en följd av en försenad tågplan från Trafikverket.

Tågplanen ska i regel lämnas minst 18 veckor i förväg från det att tågplanen börjar gälla den andra veckan i december, men i år tog det längre tid än vanligt.

– Normalt kommer den i september men vi har varit lite sena för att vi byter system helt och hållet. Förut hade vi ett manuellt system med papper och penna och under ett par års tid har vi fasat över till ett mer digitalt system, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

ANNONS

”Vi har flaggat för det här”

Vidare förklarar hon att övergången till det digitala systemet har krävt utbildningar av personal och att det har lett till förseningar med planeringen.

– Men vi har flaggat för det här och tågbolagen har vetat om det länge, de har inte varit ovetande, säger Wolffram.

I tisdags skickade Trafikverket ut stora delar av tågplanen för 2023.

– Vi har några sträckor kvar, kanske tio procent, och det gäller framförallt mindre banor. Vi har prioriterat att få klart längre sträckor där många åker, säger hon.

SJ tågbolaget som drabbas mest

Det tågbolag som enligt Trafikverket drabbas mest av förseningen är SJ.

– Vy som kör från Stockholm till norra Sverige säljer redan biljetter. SJ är de som har mest problem då de är så pass omfattande, säger Katarina Wolffram.

Trafikverket lämnar en ny tågplan till tågbolagen varje år och det är först efter det som tågbolagen kan fördela ut personal, sätta tågtabeller och sedan släppa biljetter till resenärer.

– Det brukar funka helt okej men i år har Trafikverket varit väldigt sena. I tisdags fick vi delar av tågplanen så nu jobbar vi med att lägga en plan. Det är väldigt många tåg varje dag och väldigt många medarbetares scheman som ska planeras, men vi hoppas ha besked om vilken dag vi kan släppa biljetterna i veckan. Det viktigaste är att vi får till biljetterna till jul och nyår, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

ANNONS

”Alla ska känna lugnet”

Han understryker att det inte är någon idé att stressa upp sig, biljetter kommer i sinom tid.

– Vi får mycket frågor från resenärer som vill resa hem till nära och kära över jul, och jag förstår deras frustration, säger Olsson och fortsätter:

– Men alla ska känna lugnet att de kommer kunna åka hem till jul.

Då släpps julbiljetterna

Vid klockan 11 på torsdagsförmiddagen meddelade SJ att julbiljetterna kommer släppas den nionde november. Biljetterna som släpps gäller resor från och med den elfte december fram till i mitten på mars 2023.

– Det är väldigt glädjande, julen är räddad, säger Jonas Olson på SJ.

LÄS MER:Högre andel tåg i tid i september

LÄS MER:Snabbtåg till Oslo kapar halv miljon flygresor

LÄS MER:Kritik mot högersidans besked om höghastighetstågen

ANNONS