Känslosamt när Gröna Lund öppnade upp för gäster igen

Axel och Vera Palmgren var på Gröna Lund med familjen när dödsolyckan inträffade. När nöjesparken under måndagen öppnade upp för besökare igen var de tillbaka för att lämna en blomma.
– Det känns bra att vara här, men det är jobbigt, säger Vera, 15.

ANNONS
LocationStockholm|
|

Det var många som hade tagit sig till Gröna Lund på måndagseftermiddagen för att skänka en tanke till de drabbade och deras anhöriga efter den tragiska olyckan under midsommarhelgen.

Ett av tågen på berg- och dalbanan Jetline spårade ur, vilket ledde till att nio personer skadades och en kvinna i 35-årsåldern dog. Axel Palmgren, som var där med sin familj när det hände, hörde smällen från olyckan.

– Det var väldigt abrupt. Det var härlig stämning och vi gick och åt, och det var då det hände, berättar han.

– Vi tänkte precis åka den, men så gick vi och åt istället, säger dottern Vera.

ANNONS

Vill hedra kvinnan som dog

De var båda två på plats i det växlande duggregnet när Gröna Lund, efter att ha hållit stängt i en vecka, återigen slog upp portarna klockan 15. Med sig har Axel en bukett.

– Vi ska gå in och lägga en blomma där det hände för att skänka en tanke till de drabbade och hedra den som dog, säger han.

Även Frida Eriksson har tillsammans med barn och bonusbarn tagit sig till nöjesparken med varsin röd ros i handen.

– Vi är här för att hedra den som dog, och för att känna av stämningen, säger hon.

De hade tänkt åka till Gröna Lund bara någon dag efter olyckan, och ska nu känna efter om de vill komma dit när det öppnar på riktigt eller inte.

– Barnen tittar ju en hel del på Tiktok och där är det väldigt mycket om den här olyckan, så vi får se om det känns för läskigt, säger Frida Eriksson.

”Känns väldigt fint att vara här”

Framför Jetline har en liten minnesplats anordnats. Där samlas människor i tystnad för att tänka på det som hänt eller lägga en blomma.

En av de som gjorde det var Roger Eriksson. Han och Lina Pettersson har ingen relation till själva olyckan berättar de, men har som många andra berörts av det som hänt eftersom de varit på nöjesparken flera gånger tidigare.

ANNONS

– Man känner ju väldigt mycket för dem som drabbades, så det känns väldigt fint att vara här, säger Roger Eriksson.

Lite längre bak står även Johan Szymanski tillsammans med sina kollegor från räddningstjänsten i Stockholm. De var alla på plats efter att olyckan hade inträffat, och Johan Szymanski var räddningsledare.

– Vi fick ju larm om att flera personer hade ramlat ur vagnen, men först var det svårt att förstå att människor hade skadat sig. När vi kom in i parken så var karusellerna fortfarande igång och det spelades musik, men när man kom runt hörnet så var det någonting helt annat. Då byttes glädje mot sorg, berättar han.

Medarbetarna Molly och Lisa, som båda jobbar på Gröna Lund kramar om varandra.
Medarbetarna Molly och Lisa, som båda jobbar på Gröna Lund kramar om varandra. Bild: Anna Tärnhuvud

Ser fram emot att öppna igen

Totalt var räddningstjänsten på plats med omkring 40 personer, som alla har fått hjälp att bearbeta händelsen. Och i dag är Johan Szymanski där både i jobbet och som privatperson, säger han.

– Det är ju en profession, men det berör ju såklart personligen också.

Och även för Lisa och Molly, som båda två jobbar på Gröna Lund, är det känslosamt att komma tillbaka. Molly jobbade när olyckan inträffade, och Lisa åkte in till nöjesparken för att hjälpa till när hon hörde vad som hade hänt.

Men även om de fortfarande inte helt och hållet har hunnit smälta det de har varit med om, ser de fram emot att börja jobba igen.

ANNONS

– Det känns skönt att få öppna upp och välkomna in gäster i parken igen, säger Lisa.

– Det är fint att se så mycket värme och kärlek.

LÄS MER:Dödsolyckan på Gröna Lund liknar tidigare incidenter

LÄS MER:Det otänkbara skedde – trots alla säkerhetskontroller

ANNONS