Johan Ingerö slutar som partisekreterare för Kristdemokraterna

Johan Ingerö slutar som partisekreterare för Kristdemokraterna – mindre än fem månader efter att han fått topposten.
Bakgrunden ska vara att han har blivit polisanmäld efter en ”efterfest med stora mängder sprit” som inträffade för nio år sedan.
Samtidigt skriver Sara Skyttedal (KD) på Facebook att hon anmält en partikamrat som ”försökte ta sig rätten till min kropp”.

ANNONS
|

Det var i slutet av oktober 2022 som Johan Ingerö utsågs till ny partisekreterare för Kristdemokraterna. Nu står det klart att han bara månader efter att ha fått uppdraget lämnar med omedelbar verkan.

– Johan Ingerö har tjänstgjort som partisekreterare under en händelserik övergångsperiod där Kristdemokraterna gått från opposition till regeringsställning. Hans väldokumenterade kommunikativa förmåga och politiska kunnande har kommit väl till pass. Jag vill tacka Johan Ingerö för hans många år i partiets tjänst och önska honom lycka till, säger KD-ledaren Ebba Busch i ett pressmeddelande.

Orsaken bakom att Ingerö lämnar framgår inte av pressmeddelandet. Enligt uppgifter till Expressen har inte ens partistyrelsen fått information om att Ingerö lämnar som partisekreterare.

ANNONS
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch presenterade den nya partisekreteraren Johan Ingerö i oktober 2022.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch presenterade den nya partisekreteraren Johan Ingerö i oktober 2022. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Har blivit anmäld

I ett inlägg på Facebook skriver Johan Ingerö om varför han nu slutar:

”Jag har fått veta att en nära partikamrat i dagarna har gjort en polisanmälan mot mig, avseende någon form av ofredande som hon menar ska ha skett för nio år sedan”, skriver han.

Ingerö säger att han inte har sett någon polisanmälan men att det ska röra sig om en efterfest för nio år sedan med ”stora mängder sprit”. Festen ska ha ägt rum i en hotellsvit i samband med valvakan för EU-valet 2014.

”Jag borde såklart inte ha deltagit i en fest av det här slaget över huvud taget, särskilt inte eftersom jag vid tillfället var partiets presschef. Att jag gjorde det beror på att jag vid den här tiden, för nio år sedan, befann mig i ett aktivt alkoholmissbruk. Det skriver jag inte för att jag vill att någon ska tycka synd om mig. Jag tycker inte synd om mig själv. Jag skriver detta för att jag inser att mitt förflutna kan komma att hållas emot mig. Men jag har likväl inte gjort mig skyldig till det som påstås”, skriver han.

Europaparlamentarikern Sara Skyttedal (KD) skriver på Facebook att hon anmält en partikamrat som ”försökte ta sig rätten till min kropp”.
Europaparlamentarikern Sara Skyttedal (KD) skriver på Facebook att hon anmält en partikamrat som ”försökte ta sig rätten till min kropp”. Bild: Pontus Lundahl/TT

"En stor sorg”

I samma veva går partikollegan Sara Skyttedal ut på sin Facebook och berättar att hon nyligen polisanmält en manlig kollega som ska ha ”försökt ta sig rätten till hennes kropp”, dock utan att nämna något namn.

ANNONS

En ny partisekreterare ska utses inom kort och fram tills att det är klart kommer biträdande partisekreterare Fredrik Noreback kliva in som tillförordnad.

Innan Johan Ingerö tillträdde som partisekreterare var han partiets policychef och rådgivare till partiledaren Ebba Busch. Under de senaste åren har han spelat viktig roll i Kristdemokraternas politikutveckling. Han har också tidigare varit presschef åt före detta KD-ledaren Göran Hägglund.

GP söker Johan Ingerö, Sara Skyttedal och Kristdemokraterna.

LÄS MER:Ebba Busch: Jag känner mig som Göran Persson

LÄS MER:Rekordstort förtroendetapp för Kristerssons regering

LÄS MER:Tuff start för Kristersson som styrt i snart hundra dagar

ANNONS