Hushållsprodukt en fara för barn – snart krävs tillstånd

Snart ska tillstånd krävas för att få köpa och använda frätande propplösare. Det har Kemikalieinspektionen beslutat.
– Det sker alldeles för många olyckor som drabbar barn, säger Mikael Gontier, enhetschef på Kemikalieinspektionen.

ANNONS
|

Runt 450 samtal om året kommer in till Giftinformationscentralen som är kopplade till propplösare. Ungefär hälften rekommenderas att söka vård och en fjärdedel av samtalen som kommer in rör barn under tio år.

– Det är allvarligt nog att vuxna drabbas men att barn far illa är en extra stark motivation till att gå vidare med den här typen av reglering, säger Mikael Gontier.

Den frätande hushållsprodukten är effektiv för att lösa upp proppar av fett och smuts som gör stopp i avlopp. Men den som sväljer det frätande medlet kan allvarligt skada luftvägar och matstrupe vilket kan vara livshotande.

ANNONS

Efter en dryg dubblering av antalet samtal till Giftinformationscentralen sedan 2004 som rör frätande propplösare har Kemikalieinspektionen tittat på flera alternativ för att minska användandet.

Straffas med böter

Från och med första januari 2025 behöver privatpersoner söka tillstånd från Länsstyrelsen för att få köpa städprodukten. Tanken är sedan att propplösningen ska förvaras bakom kassan i butiker och kommer endast säljas vid uppvisande av tillstånd.

– I praktiken kommer det leda till ett förbud men det kommer ändå finnas fall där man kan få tillstånd om du har tillräckligt bra argument till varför ett annat alternativ inte fungerar eller går att använda. Men det blir en fråga för Länsstyrelsen att avgöra, säger Mikael Gontier.

Den som bryter mot tillståndskravet kan straffas enligt miljöbalken och riskerar fängelse i högt två år, men en troligare påföljd för den här typen av brott är böter enligt Kemikalieinspektionens jurister.

Flera alternativ finns

En välkänd metod för att kunna fortsätta använda det som är slut eller, som i det här fallet, plötsligt kräver tillstånd är att bunkra. Men trots att risken finns hoppas Mikael Gontier att konsumenter tänker till en extra gång.

– Vi vill verkligen uppmuntra till att inte bunkra. Det finns så mycket statistik på riskerna som är kopplade till produkten och att bunkra ökar risken för en olycka, säger han.

ANNONS

Den minskade tillgängligheten av frätande propplösning bör inte leda till någon ökning av igenproppade avlopp. Det finns nämligen flera andra sätt för att motverka smuts- och fettproppar, till exempel genom att använda vaskrensare, rensvajer och icke-frätande propplösare.

– Många av alternativ är bra eller till och med bättre än frätande propplösare och rekommenderas dessutom av rörmokare, säger Mikael Grontier.

Så förebygger du stopp i avloppet

  • Torka ur stekpannan med papper innan du diskar den.
  • Använd en hårfälla i duschens golvbrunn.
  • Spola avloppen med hett vatten regelbundet.
  • Använd biologiska medel för att förebygga stopp i avloppet.

Källa: Kemikalieinspektionen

LÄS MER:Kemikaliebrist hotar badsommaren

LÄS MER:Varannan toarengöring utan effekt visar test

LÄS MER:Test: Misstänkt hormonstörande ämne i bästa diskmedlet

ANNONS