Maria Mindhammar tar över som generaldirektör för Migrationsverket efter Mikael Ribbenvik som fick lämna sitt uppdrag tidigare i år.
Maria Mindhammar tar över som generaldirektör för Migrationsverket efter Mikael Ribbenvik som fick lämna sitt uppdrag tidigare i år. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Hon ska driva igenom den nya migrationspolitiken

Den moderatledda regeringen har utlovat stora omläggningar på migrationsområdet. Nu är det klart att det blir Maria Mindhammar, i dag generaldirektör på Arbetsförmedlingen, som får i uppdrag att förverkliga politiken.
– Det är något jag får förhålla mig till som statstjänsteman. Jag kommer inte ha några synpunkter, säger hon.

ANNONS
|

Det var i våras som det stod klart att tidigare generaldirektören på Migrationsverket, Mikael Ribbenvik, inte skulle få förlängt förordnande. Signalen från regeringen var att man behöver ett nytt ledarskap för att genomföra de stora förändringar av migrationspolitiken som aviserats.

På onsdagsförmiddagen kom beskedet att Maria Mindhammar tillträder som ny generaldirektör den 18 september. Mindhammar är tidigare domare och har en lång bana inom Myndighetssverige bakom sig.

– Jag säger som jag sa när jag blev generaldirektör för Arbetsmedlingen för fyra år sedan: jag är och har alltid varit en opolitisk statstjänsteman, säger hon.

Förankrat med SD

Det är regeringen som utser generaldirektörer, men migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) berättade på presskonferensen att man förankrat utnämningen med samarbetspartiet Sverigedemokraterna.

ANNONS

– Jag har lett arbetet med rekryteringen av ny generaldirektör, men med tanke på hur stor del av Tidöavtalet som rör migration är det viktigt att samtliga partier känner förtroende för den nya ledningen.

Enligt Maria Malmer Stenergard är det bland annat Maria Mindhammars breda erfarenhet och vana vid att leda förändringsarbete som gör henne till rätt person för uppdraget.

Migrationsverket har under de senaste åren hamnat under stort tryck. Under flyktingkrisen 2015-2016 nådde antalet asylansökningar nya rekordnivåer. Och den krisen hade inte mer än lagt sig innan kriget i Ukraina gav nya utmaningar.

Har inga synpunkter

Maria Mindhammar konstaterade under presskonferensen att myndigheten gått igenom en tuff period och genomgått stora förändringar. Hon fick frågor om hur hon ser på den omläggning av migrationspolitiken som regeringen håller på att driva igenom.

– Det händer saker och det är något jag får förhålla mig till som statstjänsteman. Men jag kommer inte att ha några synpunkter på det.

Hon fick också frågor om hur hon ser på anmälningsplikt av papperslösa, ett förslag som vållat stora protester bland offentliganställda.

– Jag tänker inte yttra mig om det. Jag är inte politiker, utan jag kommer att leda en myndighet som lyssnar på regeringen.

Lööw tar över Arbetsförmedlingen

Frågan om hur hon som jurist och tidigare domare ser på förslaget om att permanenta uppehållstillstånd ska kunna omvandlas till tillfälliga – något som hennes företrädare Mikael Ribbenvik uttryckte oro inför – fick liknande svar.

ANNONS

– Det är politik och det tänker jag inte yttra mig om. Jag har inte tillträtt än och genomförandet är något vi får titta på tillsammans.

I och med att Maria Mindhammar lämnar Arbetsförmedlingen tar Lars Lööw över som vikarierande generaldirektör.

LÄS MER:Generaldirektör får lämna – "annan syn"

LÄS MER:Ribbenvik: "Hade gärna velat vara kvar"

ANNONS