MALMÖ 2022-02-27 Malcolm Momodou Jallow (V) är nu ordförande i civilutskottet.
MALMÖ 2022-02-27 Malcolm Momodou Jallow (V) är nu ordförande i civilutskottet. Bild: Johan Nilsson/TT

Höll PKK-flagga i Almedalen – får tung riksdagspost

Malcolm Momodou Jallow (V) får Vänsterpartiets tyngsta post i riksdagen som ordförande i civilutskottet.
Det trots den hårda kritiken efter att han i somras poserade med en PKK-flagga i Almedalen, skriver Expressen.

ANNONS
|

Under Vänsterpartiets dag på Almedalen i somras riktades kritik mot Daniel Riazat, Malcolm Momodou Jallow och Lorena Delgado Varas efter att de poserade med flaggor från de kurdiska organisationerna PKK, YPG och YPJ.

De tre vänsterpartisternas agerande har enligt den tidigare utrikesministern Ann Linde försvårat Sveriges ansökan till Nato. Vid ett flertal tillfällen har hon sagt att Turkiet tagit upp händelsen under förhandlingarna om ett svenskt medlemskap.

Även tidigare statsminister Magdalena Andersson pratade om händelsen som en anledning till att Vänsterpartiet inte skulle vara ett regeringsparti.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har inte tagit direkt avstånd från sina partikamraters agerande men har samtidigt sagt att det inte sanktionerats av henne.

ANNONS

Kan komma att försvåra Nato-ansökan

Nu står det klart att Malcolm Momodou Jallow får Vänsterpartiets enda ordförandepost, vilket är den i civilutskottet. Beslutet kan komma att försvåra Sveriges ansökan till Nato ytterligare, menar kritiker från andra partier som Expressen pratat med.

– Vi har demonstrations- och yttrandefrihet i Sverige, men som ledande företrädare i Sveriges riksdag ska man också använda omdöme. Om man viftar med terrorstämplade PKK:s flagga lägger man medvetet krokben för den svenska Natoprocessen och det är allvarligt och anmärkningsvärt, säger Hans Wallmark, moderat riksdagsledamot med lång erfarenhet från utrikes- och säkerhetspolitik.

Vänsterpartiet avfärdar den kritik som framkommit.

– Civilutskottet handlar om bostadspolitik vilket är ett viktigt område för oss, med frågor om bland annat bostadsbyggande och marknadshyror. När vi fick presidieposten i civilutskottet gick den till Malcolm Momodou Jallow eftersom han är vår bostadspolitiska talesperson och vår ordinarie ledamot i utskottet, säger Vänsterpartiets gruppledare Samuel Gonzalez Westling till Expressen.

Organisationen PKK är med på EU:s lista av terrorklassade organisationer.

LÄS MER:V: Höj stöd till de fattigaste redan i år

LÄS MER:Pourmokhtari satsar på små steg för klimatet

LÄS MER:Kulturministern: "Jag blir hellre underskattad"

ANNONS