Högerextremistens egna ord om koranbränningarna

Den dansk-svenske frontfiguren för högerextrema partiet Stram kurs valturné ledde till upplopp i fem svenska städer i helgen. Men vem är Rasmus Paludan och vad vill han?

ANNONS
|

Rasmus Paludans ”valturné” i Sverige blev upprinnelsen till upplopp i fem svenska städer under påskhelgen. Den högerextrema politikern, som blivit känd som den danska koranbrännaren, vill att majoriteten av Danmarks invånare ska vara ”etniska danskar”.

Som frontfigur för partiet Stram kurs anser den nyblivna 40-åringen från Nordsjälland att den ”etniska samhörigheten” ligger till grund för nationen. Danmark bör ”upprätthålla och förbättra den nationella homogeniteten”, enligt partiets hemsida.

Rasmus Paludan har kritiserats för sitt agerande från många håll. Bland kritikerna finns Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén. Tillsammans med tolv andra kyrkoledare fördömer hon agerandet.

”Aktioner som dessa ökar polariseringen mellan människor, vilket motverkar arbetet för integration och samförstånd i en tid när vårt land behöver samlas kring allas värdighet och rättigheter” skrev de i ett gemensamt uttalande i slutet av 2020.

ANNONS

Rasmus Paludan säger själv till GP att han väljer att bränna koraner för att visa att det finns många människor i Sverige som ”hatar yttrandefrihet”.

– Sen kan folk säga att ”du tar fel”. Då vill jag testa det och se om de själva vill visa att jag har rätt. Och det är många av dem som inte gillar att man kritiserar islam, säger han.

Och om han får välja vill han fortsätta att bränna sina koraner i områden som polisen pekat ut som särskilt utsatta. I helgen hade han fått tillstånd i Skäggetorp, Navestad, Rosengård och Rinkeby. Han hade också hoppats på Vivalla i Örebro, men fick istället tillstånd i centrala Örebro.

Varför just de områdena?

– I just de områdena tror jag att det är särskilt många människor som tycker att de, med våld, mord och hot, ska bestämma vad man får säga i de områdena. Jag håller inte med och Sveriges grundlag håller inte med.

0,2 procent från Folketinget

Rasmus Paludan har engagerat sig i andra politiska rörelser kortare perioder, men startade Stram kurs 2017 för att han tyckte att politiken var för ”islamvänlig”. Två år senare gick han till Folketingsvalet med ett antimuslimskt budskap om att Islam ska förbjudas.

ANNONS

Partiet nådde 1,8 procent, vilket bara var 0,2 procent från spärren. Men även om de inte kom in i Folketinget gav valresultatet dem rätt till två miljoner i stöd årligen fram till nästa val, enligt danska public service kanalen DR.

Under en kort period var Paludan också medlem i Alternativ för Sverige.

Rasmus Paludan har under de senaste åren dömts två gånger i enligt med den danska ”racismeparagraffen”, motsvarande hets mot folkgrupp. Han dömdes till fängelsestraff i två veckor respektive tre månader, enligt BT, för rasistiska uttalanden.

I Sverige drog han till sig uppmärksamhet för lite mer än två år sedan när han blev stoppad vid gränsen på väg till en manifestation i Malmö.

Regionpolisen ansåg att han var ”ett hot mot allmän ordning och säkerhet" och gav honom ett två år långt inreseförbud. Anhängare till Paludan satte eld på en koran utanför Islamic centre i hans ställe; våldsamma upplopp följde.

Vill bli riksdagspolitiker i Sverige

Rasmus Paludan har både danskt och svenskt medborgarskap, något som så småningom gjorde inreseförbudet ogiltigt och som också gör det möjligt för honom ställa upp i svenska riksdagsvalet.

Manifestationerna under påskhelgen ser han som starten på sin valturné. Rasmus Paludan lyckades genomföra två manifestationer enligt plan och påbörja en tredje i förra veckan, ytterligare tre fick ställas in. Poliser, allmänhet och polisfordon skadades när motdemonstranter gick till attack.

ANNONS

På en pressträff i veckan ställde sig Morgan Johansson (S) oförstående till Rasmus Paludans intresse av att demonstrera just i Sverige. Inrikes- och justitieministern beskriver honom som en dansk extremist som verkar hata och vill skada Sverige.

– Varför vet jag inte, vi har inte gjort honom någonting. Det han vill är faktiskt att driva fram motsättningar och spänningar och våld i Sverige.

Stram kurs-ledaren slår ifrån sig ansvar för upploppen.

– De enda som är ansvariga för upplopp, bilbränder och attacker mot polisen är de som gör det. Jag är ansvarig för vad jag har sagt och gjort, säger han.

En stadsbuss brinner i Rosengård i Malmö natten till söndagen.
En stadsbuss brinner i Rosengård i Malmö natten till söndagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Kommer söka fler tillstånd

Rasmus Paludan vill nu att hans tillstånd i Norrköping och Linköping ska förnyas. Därför skickade de båda kommunerna ett brev till polisen i Östergötland för att be dem inte bevilja fler liknande tillstånd ”under de här omständigheterna”.

På måndagen sa polischef Erik Nord att en förutsättning för att Rasmus Paludan ska våga komma och genomföra sina manifestationer är att han skyddas av polisen. Det gör Rasmus Paludan förbannad.

– Jag vågar komma om jag får ta med mig mina vänner med handgranater och skjutvapen. Då vågar jag komma utan att polisen ställer sig i mellan.

ANNONS

Han har ännu inte skickat in fler tillståndsansökningar för att bränna koraner, men säger att han planerar att göra det för flera städer inom kort. Bland annat på vissa orter i Västsverige. Dessutom har han överklagat två avslag på tillstånd för att få manifestera i Hjällbo och Angered från tidigare i år – då han istället fick bränna sin koran vid Frölunda torg.

Christer Mattsson, forskare vid Segerstedtinstitutet, ser att Rasmus Paludans tillvägagångssätt är en djupt förankrad metod inom högerextrema kretsar. Det handlar om att försöka framkalla våld och störningar för att göra samhället instabilt. I förlängningen går det ut på att de som sitter vid makten ska falla och ge plats för ett mer auktoritärt styre.

– Människor ska bli oroliga och upprörda och vilja se hårdare tag, utvisningar och stängda gränser och förbud mot Islam, säger han.

”Är naturligtvis överlycklig”

Han förklarar att högerextrema personer som Rasmus Paludan ser sina handlingar som absolut nödvändiga för att ”rädda Europa” från ett folkutbyte. Andra högerextrema handlingar, som terrorattackerna i Norge 2011 och skotten mot moskéer på Nya Zeeland för tre år sedan, har skett i samma anda.

– De ser det som absolut nödvändigt att gå tillväga på annat sätt än fria val för att rädda det vita folket eller det kristna Europa. Att provocera fram raskrig kan också vara så som Rasmus Paladun gör, säger Christer Mattsson.

ANNONS

Stram kurs-ledaren menar att han har lyckats bevisa att det finns många som hatar yttrandefriheten i Sverige och att de är benägna att ta till våld. Men Christer Mattsson köper inte det resonemanget, utan menar att Paludan använder yttrandefriheten som en falsk förespegling och ett verktyg för att få igång oroligheter.

– Han är naturligtvis överlycklig över den situationen som uppstått nu. Hans aktioner tidigare har varit misslyckade eller mediokra. Det har varit upplopp tidigare, men han har också stått helt utan publik ibland. Den gångna påskhelgen är hans största framgång någonsin.

LÄS MER:Nord om Paludan:”Kan inte ställa honom till svars”

LÄS MER:Fem personer begärs häktade efter påskhelgens upplopp

LÄS MER:Polisens svängning som kan stoppa Paludans koranbränningar

LÄS MER:Sorg efter upploppen: "Lagen ska skydda oss"

ANNONS