Hemlösa är en av de mest utsatta grupperna i samhället. Och kylan gör en reda svår situation värre. Arkivbild.
Hemlösa är en av de mest utsatta grupperna i samhället. Och kylan gör en reda svår situation värre. Arkivbild.

Hemlösa drabbas när vinterkylan slår till

Kylan har tagit ett grepp om landet. Hemlösa är bland dem som drabbas värst.

ANNONS
|

Kylan gör en redan svår situation ännu värre för en av de mest utsatta grupperna i samhället. Nu mobiliserar kommuner, hjälporganisationer och kyrkor för att ge så många hemlösa som möjligt en säng i vinternatten, eller i alla fall tak och värme.

Ett exempel är Stadsmissionen i Kalmar, som öppnar sina lokaler där man till vardags bara har dagverksamhet.

- Man klarar inte att sova i en bil när det är sådant här väder. Vi kan bara erbjuda en värmestuga, tak över huvudet och lite varm soppa. De får somna där det finns plats och vi väcker igen, säger Samuel Johannesson, verksamhetsutvecklare.

ANNONS

Märker ökat tryck

Och andra följer Kalmars exempel.

- Vi diskuterar just nu om vi ska kunna ha öppet kvälls- och nattetid åtminstone den här veckan när det är så kallt, säger Örebro stadsmissions direktor Monica Gunnarsson.

- VI märker ett ökat tryck när kyla slår till.

De flesta kommunerna i de större städerna har byggt upp arbetet för att hjälpa hemlösa i samverkan med frivilligorganisationer och kyrkor. Så även i Stockholm där bland andra Filadelfiakyrkan tar ett stort ansvar. De driver ett härbärge med 50 platser hela året.

- Nu har vi dessutom en lokal öppen flera nätter i veckan. Och nu när det är så kallt samordnar vi med andra kyrkor så vi kan öppna flera lokaler i stan, säger Sofia Fållsten, ansvarig för Filadelfiakyrkans sociala arbete.

ANNONS

Hon berättar att de tar emot mellan 100 och 150 personer per natt och erbjuder en viloplats och varm soppa. Arbetet bygger mycket på volontärer från församlingen. Man försöker också hjälpa för den delen av dagen då de hemlösa inte har skyddade platser att gå till.

Vantar och filtar

- Vi har bunkrat upp med vantar, mössor, skor, varma kläder och filtar. Vi får en hel del från sponsorer, berättar Sofia Fållsten.

Lennart Forsberg är socialchef på Göteborgs kyrkliga stadsmission. Han ser nya ansikten.

- När det blir kallt blir det en ökning av antalet personer som kommer, men samtidigt kan jag se mindre skillnader nu än tidigare. Vi har lika mycket folk mest hela tiden, säger han

Han menar att den sociala utsattheten har ökat generellt. Och att den har fått andra ansikten än tidigare. Det handlar om EU-migranter och flyktingar.

ANNONS

- Igår kom en familj från Nigeria med tre barn. De har hamnat mellan stolarna. Deras situation kan inte lösas med en plats på ett tillfälligt härbärge, säger Lennart Forsberg.

- Ibland talar vi för lite om det. Det är så man tänker om den traditionella hemlösheten. Men helt nya grupper dyker upp, de oetablerade, som ingen har lyckats fånga upp. Det är i den gruppen vi ser den stora ökningen.

Öppna hjärtan

Kylan påverkar inte bara de hemlösa. Också vanliga människor berörs, men på ett annat sätt.

- När det blir så här finns det många som öppnar sina hjärtan. De kommer för att ge bidrag, lämnar in kläder och annat till oss, säger Samuel Johannesson tacksamt.

ANNONS
TT

Fakta: om hemlöshet

Enligt en kartläggning av Socialstyrelsen var drygt 33 250 personer hemlösa under vecka 14, 2017. Men alla kommuner deltog inte i kartläggningen så exakt hur många som lever i hemlöshet i Sverige är svårt att säga.

Män är i majoritet men antalet hemlösa kvinnor har ökat sedan en tidigare kartläggning 2011. Runt hälften av personerna i kartläggningen var födda i Sverige men antalet utlandsfödda som är hemlösa i Sverige har också ökat de senaste åren. Hälften av alla hemlösa har varit i någon form av hemlöshet i ett år eller längre.

Källa: Socialstyrelsens kartläggning från 2017

ANNONS