Gröna lund
Gröna Lund håller stängt veckan ut, med anledning av söndagens dödsolycka. Men på måndagen öppnar parken igen – som en promenadpark. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Gröna Lund öppnar för besökare nästa vecka – blir promenadpark

Efter dödsolyckan på Gröna Lund i söndags meddelade nöjesparken att den skulle hållas stängd i minst en vecka. Nu planerar man att öppna upp för besökare på måndag – som en promenadpark. På onsdag öppnar parken för betalande gäster.
– Vi vill ge möjlighet för de som vill att komma till Gröna lund för en stillsam stund tillsammans, säger vd Jan Eriksson.

ANNONS
LocationStockholm|
|

Under söndagen spårade berg- och dalbanan Jetline på Gröna Lund delvis ur, vilket resulterade i att nio personer skadades och att en kvinna dog. Strax efter olyckan började polisen, Statens haverikommission och nöjesparken själva utreda händelsen, och Gröna Lund har därför hållit stängt sedan dess.

– Det är en fruktansvärd händelse som inte ska kunna hända, men nu har det som inte får hända, det som vi har jobbat så länge för att undvika, ändå hänt, säger Jan Eriksson, vd på Gröna Lund.

Men nu planerar man att öppna dörrarna igen. Under måndagen blir området en promenadpark för alla som vill besöka platsen i stillhet – utan några attraktioner, spel eller försäljningsställen i bruk.

ANNONS

– Ett tivoli är ju en ganska bullrig och stojig plats i vanliga fall, och vi vill ge möjlighet för de som vill att komma till Gröna Lund för en stillsam stund tillsammans av respekt för det som inträffat.

På onsdag välkomnas betalande gäster återigen, mer eller mindre som vanligt.

– För oss så finns det på något sätt ett före och ett efter den 25 juni, så vi har inte sagt att det kommer att bli som vanligt, för det kommer det inte att bli. Men på många sätt kommer parken samtidigt att vara som den var innan olyckan, säger Jan Eriksson.

Jan Eriksson, vd på Gröna lund
”För oss på Gröna Lund kommer det finnas ett före och ett efter den 25 juni”, säger Jan Eriksson, vd på Gröna Lund. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Genomför nya besiktningar

Enligt Gröna Lund har de efter olyckan haft kontakt med drabbade, anhöriga och personal, samtidigt som de arbetat med och bistått i utredningsarbetet. Och fram tills öppningen genomförs nu nya besiktningar av parkens attraktioner, för att i största möjliga mån försäkra sig om att inga nya olyckor ska kunna ske.

– Vi genomför ytterligare säkerhetskontroller via en oberoende, extern besiktningsfirma. Även vi själva genomför ytterligare säkerhetskontroller av alla våra attraktioner innan vi öppnar. Vi och våra besökare ska känna full trygghet i att vi gjort allt vi kan för att det ska vara säkert att besöka Gröna Lund, säger Jan Eriksson.

ANNONS

Hur går de kontrollerna till?

– Vi besiktigar med en extern besiktningsman ett urval av våra attraktioner. Men i det här fallet, för att säkerställa att vi får nya ögon, så kommer inte samma besiktningsman att titta på samma attraktion som de gjorde vid den senaste besiktningen.

Hur har ert utredningsarbete sett ut?

– Med ödmjukhet för att en person har förlorat livet så har vi låtit nya ögon titta på 17 av våra attraktioner, för att säkerställa att de besiktningar som gjordes innan olyckan gjordes på rätt sätt, säger Jan Eriksson, och fortsätter:

– Vi har också gjort en genomlysning av vår säkerhetsplan för att säkerställa att all personal får den utbildning man behöver och att man känner sig trygg med den utbildning man har. Dessutom har vi gjort en genomlysning av våra kontroller för att se om det är någonting vi kan göra annorlunda för att bli ännu bättre.

”Känner mig trygg”

Företrädare för Gröna Lund har under fredagseftermiddagen haft ett möte med personalen för att meddela dem om att parken kommer att öppnas. Och att det säkert finns många personer som känner sig oroliga efter den tragiska händelsen säger sig Jan Eriksson ha full förståelse för.

ANNONS

Men samtidigt är han trygg i att nöjesparken kommer att vara säker att vistas på, och påpekar att olyckor på nöjesparker, särskilt i Sverige, är väldigt sällsynta.

– Jag känner mig mycket trygg med vårt säkerhetsarbete, och det har jag alltid gjort. Mina barn har alltid fått röra sig fritt inne i parken, och det kommer de få göra även efter olyckan.

Vad kommer att hända med Jetline nu?

– För närvarande är Jetline fortsatt en utredningsplats och omfattas av förundersökningens regler. Så på kort sikt är Jetline en attraktion som vi inte kommer att köra, men på lång sikt kan jag tyvärr inte uttala mig om ännu, säger Jan Eriksson.

Fakta

Gröna Lund kommer att hålla öppet som en promenadpark måndagen den 3 juli mellan klockan 15.00-19.00, med fri entré. Inga attraktioner, spel eller försäljningsställen kommer att vara i bruk då, och samtalsstöd finns på plats.

På onsdag den 5 juli öppnas nöjesparken upp för betalande besökare. Enligt företaget själva kommer man innan dess att ha genomfört externa besiktningar av 17 av parkens attraktioner, särskilt de med höga höjder eller hög fart.

Attraktioner som genomgår en extra besiktning:

1. Cirkuskarusellen

2. Lyktan

3. Nyckelpigan

4. Flygande elefanterna

5. Lilla Pariserhjulet

6. Popexpressen

7. Monster

8. Insane

9. Lustiga Huset

10. Kättigflygaren

11. Katapulten

12. Vilda Musen

13. Fritt Fall

14. Eclipse

15. Rockjet

16. Ikaros

17. Bläckfisken

Källa: Gröna Lund

LÄS MER:Haverikommissionen om olyckan på Gröna Lund: ”Handlar inte om solkurvor”

LÄS MER:Åklagarens första uttalande: Mycket kvar att utreda

LÄS MER:Det otänkbara skedde – trots alla säkerhetskontroller

ANNONS