Under måndagen skedde en explosion vid en bostad i Hässelby i nordvästra Stockholm. Adressen har koppling till den senaste tidens våldsvåg.
Under måndagen skedde en explosion vid en bostad i Hässelby i nordvästra Stockholm. Adressen har koppling till den senaste tidens våldsvåg. Bild: Henrik Montgomery/TT

Gängkriminellas anhöriga tvingas gömma sig

Polisen kan inte skydda alla anhöriga som kan vara måltavlor när gängen ska utkräva hämnd. Nu berättar brodern till en högt uppsatt gängkriminell om sin skräcksituation för Aftonbladet.
– Han sa åt mig och familjen att vi måste dra för nu håller det på att gå åt helvete, säger ”Josef” till tidningen.

ANNONS
|

Våldet mellan de kriminella gängen i Sverige har flyttat gränserna för vilka som drabbas. Anhöriga till medlemmar i nätverken har blivit måltavlor och många av dem har tvingats lämna sina hem på grund av rädslan.

I Uppsala kopplar polisen ett hundratal gängkriminella till Foxtrot-konflikten. Flera av deras anhöriga betraktas som måltavlor. Samtidigt har polisen inte tillräckligt med resurser för att skydda alla anhöriga.

– De är helt enkelt för många. De är betydligt fler än vad vi är, och adresserna är väldigt många också, säger Jale Poljarevius, polismästare och underrättelsechef i polisregion Mitt, till Ekot.

Det är också omöjligt för polisen att varna grannar till potentiella måltavlor, på grund av sekretess.

ANNONS

– Vi kan inte börja ringa på och säga “nu finns vi här för att en person ligger i konflikt med den och den, och det finns risk att de spränger varandra”, säger Jale Poljarevius.

Känner sig sviken av polisen

En bror till en gängkriminell man berättar för Aftonbladet att han nu befinner sig på hemlig ort tillsammans med sin familj.

Efter att mamman till en person i Foxtrotnätverket sköts till döds ringde hans bror och sa åt honom att gömma sig.

– Han sa åt mig och familjen att vi måste dra för nu håller det på att gå åt helvete, att nu är alla anhöriga körda, säger mannen som Aftonbladet kallar för Josef.

Hans barn har börjat längta tillbaka till skolan och undrar varför de gömmer sig.

Josef känner sig sviken av polisens brottsoffer- och personsäkerhetsverksamhet (Bops) som säger att familjen ska ”sitta lugnt i båten”.

För Aftonbladet berättar Josef att han är arg på sin bror och de andra kriminella som har försatt honom och andra anhöriga i den här situationen.

– Det är helt jävla värdelöst att de inte har någon heder kvar. De skjuter varandras mammor. Min mamma är livrädd att hon ska stå näst på tur.

ANNONS

– Det hemska är att skulle min bror bli skjuten till döds så försvinner ju hotbilden mot mig och min familj. Men han är ju fortfarande min bror och jag vill att han ska få leva, så vi måste få hjälp på något annat vis.

LÄS MER:Polisen inleder nationell särskild händelse mot våldsvågen

LÄS MER:Tvingas ställa in matcher på grund av gängvåldet

LÄS MER:Explosion i Hässelby kopplad till mordmisstänkt

ANNONS