Forskare: Astras vaccin ger inte tillräckligt skydd mot sydafrikanska mutationen

Om den sydafrikanska stammen får en större samhällsspridning skulle det kunna få betydelse för vaccinet från Astra Zeneca – som stoppats i just Sydafrika.
– Det är inte så att Astras vaccin är totalt värdelöst, den ger skydd mot engelska varianten och den ursprungliga. Men just den här sydafrikanska stammen har den ett dåligt skydd mot, säger Farshid Jalalvand, forskare vid Lunds Universitet.

ANNONS
|

Under onsdagen gick Region Västmanland ut med information om att man upptäckt drygt 20 fall av den så kallade sydafrikanska stammen av coronaviruset.

Det är det första kända fallet av smittspridning av stammen som upptäckts i Sverige.

– Vi jobbar fortfarande med smittspårning runt det här klustret och jag tror vi kommer att bekräfta fler fall med koppling till det, sa Emeli Månsson, tillförordnad smittskyddsläkare i Västmanland.

I dagsläget rör det sig om ganska få fall av den sydafrikanska stammen, men detta är något som skulle kunna bli besvärligt på sikt.

LÄS MER:Skövde bromsar vaccinering – personal drabbades av biverkningar

Sydafrika stoppade Astra Zeneca

För över en vecka sedan beslutade Sydafrika nämligen att pausa vaccinationen mot covid-19 med Astra Zenecas vaccin. Orsaken bakom var en ny sydafrikansk studie visade att vaccinet ger minimalt skydd mot den sydafrikanska stammen.

ANNONS

– WHO har exempelvis sedan innan covid-19 satt ett krav på 50 procents effektivitet för att gå en godkännandestämpel. Astra hade 50-70 procent mot ursprungsstammen, men endast 10 procent mot den sydafrikanska stammen, säger Farshid Jalalvand, biträdande forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds Universitet.

LÄS MER:Nu börjar Sydafrika vaccinera

Studien visar att Astras vaccin inte ger ett effektivt skydd vid medelsvår sjukdom, alltså de fall som inte innebär sjukhusinläggning. Men studien hade inte tillräckligt stort underlag för att visa vad som sker vid allvarlig sjukdom och därmed finns inga säkra slutsatser gällande detta.

– Man har inga data på om Astras vaccin stoppar svår sjukdom vad gäller den sydafrikanska stammen. Det kan vara så att den ger skydd mot svåra infektioner. Det kan också vara så att den inte ger det. Rent kliniskt vet vi inte, säger Farshid Jalalvand.

I Sydafrika har den berörda stammen under relativt kort tid helt tagit över från den vanliga covid-19 stammen. Farshid Jalalvand understryker att han inte vill vara alarmistisk, däremot anser han att man noggrant måste hålla koll på spridningen av den sydafrikanska stammen.

– Om man vill få stopp på smittspridningen så funkar det inte att man har 10 procents effektivitet mot en stam, men man måste också tillägga att i Sydafrika har den här stammen tagit över. I Sverige har vi ett litet utbrott i ett tidigt skede. Vi har precis fått in den här varianten och det gäller framförallt att man är vaksam, säger han.

ANNONS

– Det är inte så att Astras vaccin är totalt värdelöst. Den ger skydd mot engelska varianten och den ursprungliga, men just den här sydafrikanska stammen har den ett dåligt skydd mot.

LÄS MER:Mutationsvaccin väntas efter sommaren

LÄS MER:Prognos: Varannan svensk får Pfizers vaccin

Folkhälsomyndigheten följer läget

Folkhälsomyndigheten följer i dagsläget utvecklingen av tre olika virusstammar. Det handlar om den brittiska, den brasilianska och den sydafrikanska.

Vad gäller de senare två finns det ingen större spridning av dem i Sverige, medan det brittiska har brett ut sig i princip över hela landet.

Vad vidtar Folkhälsomyndigheten för särskilda åtgärder för att kontrollera förekomsten av den sydafrikanska stammen i dagsläget?

– Det är samma åtgärder som tidigare. Vi letar efter den sydafrikanska, brasilianska och brittiska varianten. Dels genom att vi ökar kapacitet av helgenomsekvensering, en ganska långsam metod. Sedan har vi den här screeningen av pcr-tester som utförs på en allt större andel prover från olika regioner. Vi tittar efter den sydafrikanska och vi tittar efter den brittiska, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Hur ser ni på att det finns vissa frågetecken kring huruvida Astra Zenecas vaccin biter på den sydafrikanska stammen?

Det är fortsatt inte jättemycket data på det och det finns inget om att det inte skulle skydda mot allvarlig sjukdom, vilket så klart är det viktigaste – att vaccinet skyddar mot allvarligt sjukdom av covid-19. Det är någonting man får följa och det görs ju studier på de olika vaccinen.

ANNONS
ANNONS