Finsk polis kallas in till fotbollsderbyt i Stockholm

Poliser från Finland kommer arbeta i Stockholm på söndag. Den utökade polisnärvaron beror på fotbollsderbyt mellan Djurgården och Hammarby på Tele2 arena.

ANNONS
|

Inför söndagens fotbollsderby i Allsvenskan har Stockholmspolisen ”en särskilt uttagen polisinsats för att underlätta framkomligheten, förebygga ordningsstörningar och ingripa mot brott”. Det skriver Polismyndigheten på sin hemsida.

Åskådare uppmanas vara på plats vid Tele2 arena i god tid, då insläppet kan ta tid till följd av visitering, enligt polisen.

”Behov av att kunna stötta”

Vid ett fotbollsderby i våras fick svensk polis förstärkning från Norge. På söndag kommer poliser från Finland röra sig på Stockholms gator.

”Samarbetet mellan de nordiska ländernas polismyndigheter utökas stegvis eftersom det finns behov av att kunna stötta varandra över gränserna vid större händelser. Av den anledningen kommer finländsk och svensk polis arbeta tillsammans vid fotbollsderbyt på Tele2 arena”, skriver Polismyndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS

För de finska poliserna innebär besöket också en övning i att hantera stora publika evenemang, ledarskap och praktiskt utförande.

– Vi kan nog förmoda att den finska polisen, i alla fall i någon mån, kommer behöva använda våld för att stävja bråk mellan supportergrupper. Vi utgår ifrån att något kommer att hända under matchen, säger Jesper Molander, polisinspektör vid nationella operativa avdelningen (NOA), till Hufvudstadsbladet.

Lyder under svenskt befäl

Jesper Molander konstaterar att pyroteknik brukar förekomma och att det också finns risk för bråk.

– Vi hoppas nästan, trots att man kanske inte ska göra det, att något händer. För att vi ska kunna testa modellen vi arbetat fram måste det nästan hända saker, annars är övningen inte särdeles lärorik.

Poliserna från Finland kommer att tjänstgöra under svenskt befäl, men har enligt polisen samma rättigheter och skyldigheter som om de vore svenska.

Det är de nordiska rikspolischeferna som har fattat beslut om det landsöverskridande samarbetet.

LÄS MER:Efter terrordådet – landslaget sätter in drönare i Göteborg

LÄS MER:Stora utfrågningen inför avgörandet i allsvenskan

LÄS MER:Martin Fredman öppnar upp om terrorattacken i Bryssel

ANNONS