Fackförbundet Byggnads: ”Alla ska få komma hem till sin familj”

Efter hissolyckan i Sundbyberg, Stockholm, där fem personer avlidit vill fackförbundet Byggnads nu se att en kommission tillsätts för att utreda arbetsplatsolyckor inom byggbranschen.
– Vi pratar om en död byggnadsarbetare i månaden, något måste göras, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads.

ANNONS
LocationStockholm|
|

Det var på måndagsförmiddagen som larmet om en hissolycka på en byggarbetsplats i Sundbyberg kom. Enligt initiala uppgifter till räddningstjänsten hade en bygghiss rasat 20 meter. Under tisdagen kom beskedet att fem personer avlidit.

– Det här är ju en fruktansvärt tragisk olycka och våra tankar är ju naturligtvis hos de drabbades anhöriga, säger Johan Lindholm, förbundsordförande för fackförbundet Byggnads.

Polisen startat utredning

Han berättar att polisen nu startar en utredning om arbetsmiljöbrott, vilket han tycker är bra, däremot understryker han, att det trots allt sker för många olyckor.

– Vi talar om en död byggnadsarbetare i månaden just nu, och i många fall blir det knappt en notis i tidningen när det sker. Det är helt oacceptabelt. Alla ska få komma hem till sina nära och kära, säger Johan Lindholm.

ANNONS

Enligt statistik från Arbetsmiljöverket så har antalet personer som avlider i arbetsplatsolyckor ökat och hittills i år har 52 personer dött på jobbet. Byggbranschen är klart överrepresenterad i statistiken. Orsakerna till det kan, enligt Arbetsmiljöverket, vara att arbetet ofta sker på byggställningar på hög höjd, dålig belysning och stor tidspress.

Långa entreprenörskedjor ett stort problem

Johan Lindholm vill inte spekulera i orsaken till den aktuella olyckan men berättar i generella drag att ett stort problem i branschen är att stora bolag går från att ha haft egen personal till att sälja ut och ha inhyrd personal.

– Många gånger handlar det om att man slarvar med den systematiska arbetsmiljö och säkerhetsåtgärder. Det handlar till sista raden om att få ett så lågt pris som möjligt.

Det här instämmer Arbetsmiljöverket in i, som ser stora brister med att kravet på riskbedömningar inte efterlevs. Enligt Per Nylén på Arbetsmiljöverket så finns det många risker med många och långa entreprenörskedjor.

– I många fall kan det vara upp till tio olika företag i en kedja och i slutändan kan det vara så att man tummar på regler och lagar. Man konkurrerar med låga anbud och billig arbetskraft som jobbar på ett rent livsfarligt sätt, vilket är ett oerhört cyniskt sätt att tjäna pengar på, säger Per Nylén.

ANNONS

Byggnads: ”Kör ut fuskare och kriminella”

Det här menar fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm, underminerar de seriösa bolagen som lägger stor vikt vid säkerhet och arbetsmiljö.

– Vi måste få bort den här osunda konkurrensen. Kör ut fuskarna och kriminella. De hör inte hemma på våra arbetsplatser.

Vad ser ni behövs för att förhindra att fler olyckor sker?

– Något jag tjatat om i flera år är att man måste ta bort sekretessreglerna emellan myndigheterna, är det något bolag som känns tveksamt måste myndigheterna kunna samköra sina register för att få bort oseriösa arbetsgivare, säger Johan Lindholm och betonar att han pratar generellt och inte om det företaget där olyckan skedde.

Vill se mer resurser till Arbetsmiljöverket

Fackförbundet Byggnads befinner sig just nu ute på olycksdrabbade arbetsplatsen och bistår polisen i deras utredning.

Johan Lindholm påpekar att Arbetsmiljöverket borde få mer resurser till att utföra kontroller på arbetsplatser.

– Vi kräver att man gör något. Vi kan inte ha en byggnadsarbetare i månaden som dör eller blir skadad i arbetet.

Per Nylén på Arbetsmiljöverket bekräftar att de i dagsläget inte hinner med att kontrollera företag i den utsträckning som behövs, men understryker att den mest effektivaste metoden att få bort dödstalen på byggarbetsplatser är riskbedömning.

ANNONS

– Om alla arbetsgivare hade tagit sitt ansvar där och gjort riskbedömning tillsammans med arbetstagare och organisationer så hade dödstalen i princip försvunnit, säger Per Nylén.

Statens haverikommission är på plats sedan igår och gör undersökningar.

– Vi undersöker och dokumenterar den här hissen bland annat och så småningom kommer den att tas bort från platsen för att vi ska kunna titta på den mer noggrant, säger Jonas Bäckström, utredningsordförande på Statens haverikommission.

En utredning från Statens haverikommission tar i regel 10-11 månader.

LÄS MER:Fem döda i hissolycka i Sundbyberg

LÄS MER:Hiss rasade flera meter – fem döda i olyckan

LÄS MER:Fem döda i hissolycka i Sundbyberg

ANNONS