Expert slår larm efter dödsfallen

ANNONS
|

–Den moderna sjukvården är sårbar. Kuvöserna står ofta för nära varandra och det finns små möjligheter att isolera patienter som genomgått stora operationer, säger professor Otto Cars vid Smittskyddsinstitutet, som tycker de senaste händelserna är obehagliga.

Som ordförande i Strama, en samverkansgrupp mot antibiotikaresistens, följer han noga utbredningen av resistenta bakterier på landets sjukhus.

Sedan förra hösten har flera nyföddhetsavdelningar drabbats, bland annat Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge samt Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

I Stockholm dog tre av de femton spädbarn som insjuknade i november 2008. I Göteborg tillfrisknade samtliga 23 spädbarn, som smittades på en kirurgavdelning.

Går inte att skylla på slarv

ANNONS

–Nu ringer varningsklockorna och det krävs att politikerna agerar snabbt. Om vi ska klara de för tidigt födda, måste vården struktureras om, säger Otto Cars.

Han betonar att det inte går att skylla på dålig vårdhygien eller slarv hos personalen. I stället är det grundläggande strukturella problem som måste lösas.

–Ett första steg är att komma bort från den akuta bristen på vårdplatser. Risken för sExmittspridning ökar vid omflyttningar av patienter.

Enligt Otto Cars är det extra tragiskt och allvarligt när nyfödda och för tidigt födda drabbas.

–Dessa barn är särskilt känsliga för infektioner samtidigt som det är få antibiotika som fungerar, säger han.

Direkt avgörande

Tidigare trodde de flesta inom svenska sjukvård att dödliga bakterieinfektioner var ett passerat kapitel. Men på senare tid har det visat sig att resistenta bakterier snabbt sprids globalt.

Jämfört med många andra länder har dock Sverige ett stort försprång, främst tack vare god hygien och hög materiell standard.

–Men nu börjar skyddet krackelera, konstaterar Otto Cars.

De tre spädbarnen i Västerås avled andra veckan i augusti. Sedan de insjuknat fördes de till Akademiska sjukhuset i Uppsala för intensivvård, men deras liv gick inte att rädda.

ANNONS

Vid en presskonferens i går eftermiddag framkom att samtliga barn som smittats var för tidigt födda.

Två av de döda spädbarnen hade bakomliggande sjukdomar som starkt bidrog, men i ett fall anses bakterien ha varit direkt avgörande för dödsfallet.

På socialminister Göran Hägglunds initiativ hålls inom kort en EU-konferens om multiresistenta bakterier.

Multiresistenta bakterier är motståndskraftiga mot flertalet antibiotika.

De blir allt vanligare och förekommer framförallt i länder utanför Norden.

Bakterierna i sig är inte mer sjukdomsframkallande än andra, men när en infektion uppstår kan den vara svårbehandlad.

Följande förkortningar är exempel på multiresistenta bakterier: MRSA (Methicillin Resistenta Staphylococcus Aureus), VRE (Vancomycin Resistenta Enterokocker) och ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamase)

Källa: Västra Götalandsregionen

ANNONS