Teckning från rättegången, Theodor Engström bredvid sin advokat Staffan Fredriksson.
Teckning från rättegången, Theodor Engström bredvid sin advokat Staffan Fredriksson. Bild: Johan Hallnäs/TT

Engström: Jag är i ett väldigt dåligt skick

Rättegången mot terroråtalade Theodor Engström pausades efter att han började skrika på åklagaren, rapporterar Aftonbladet.
– Fullständigt otroligt! Fullständigt riggat! ropade Theodor Engström han fördes ut ur salen.

ANNONS
|

33-årige Theodor Engström misstänks för terroristbrott genom mord på psykiatrisamordnaren och för förberedelse till mord på Centerledaren Annie Lööf.

När förhöret med honom inleds i Gotlands tingsrätt börjar Theodor Engström med att säga att måste "påtala förutsättningarna".

– Jag är i ett väldigt dåligt skick. Innan dådet i Visby... jag har tillbringat mitt liv i det jag kallar en spökbur, i familjehemmet, med nästan ingen kontakt med mina medmänniskor utanför familjehemmet, säger han.

En rättspsykiatrisk utredning har också visat att Theodor Engström led av en allvarlig psykisk störning vid mordet liksom vid undersökningstillfället.

"Kraschade"

Engströms resonemang om "spökburen" känns igen från den egna slags terminologi som Theodor Engström använde även under förundersökningen. Han talar om att han är en "spökpojke" och att han de senaste åren genom en "spökdans" har "signalerat" att något varit på gång. Han beskriver dådet i Almedalen som "en självmordsbombning".

ANNONS

– Där kraschade jag min verklighet i mina medmänniskors fientliga konsensusverklighet, säger han.

Därefter följer ett långt stycke där Engström resonerar kring frågan om varför han begick gärningarna. Han landar i att han egentligen inte vill säga något utöver det han redan sagt i de elva polisförhör som redan hållits under förundersökningen.

– Dessa förhör är svaret till hela svenska folket om varför det blev som det blev och varför jag gjorde som jag gjorde, förklarar han.

Fördes ut

Samtidigt går han med på att försöka svara på de frågor som ställs. Åklagaren inleder med att förhöra honom och ställer mycket konkreta frågor kring måltavlorna och vad Engström gjorde i olika skeden.

Ibland svarar 33-åringen mycket tydligt, ibland tystnar han i långa stunder. Ibland blir svaren mer abstrakta och ibland protesterar han och hänvisar till att han redan svarat i polisförhören.

Efterhand blir dock Engström allt mer irriterad på åklagaren och han kallar rättegången för en ”riggad lynchning". enligt Aftonbladet.

Till slut börjar han skrika i rättssalen, lagmannen bestämmer att det behövs en paus. Engström handfängslas och leds ut.

Efter tio minuters paus kunde rättegången återupptas.

"Hundratals måltavlor"

Om attacken mot Sveriges Kommuner och Regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren säger han:

– Det var inte riktat mot hennes person, utan mot yrkesrollen, det uppdraget hon genomförde, å samhällets vägnar.

ANNONS

Han kände till henne sedan länge och såg henne som en representant för den misslyckade psykiatrivården. Men planerna på att attackera henne dök upp först på plats i Visby, då han kollade i Almedalsveckans programblad.

– Det föll sig på sin plats. Jag ville slå tillbaka mot hela det svenska folket så mycket det bara gick, säger Theodor Engström och förklarar att det blev just Almedalen på grund av det starka symbolvärde arrangemanget har.

Han har under flera år visat intresse för Annie Lööf, men säger att det inte rört sig om någon fixering. Och han åkte inte till Visby med en specifik plan om att attackera henne.

– Hon var en möjlig måltavla bland flera andra, hundratals andra, säger han.

Theodor Engström säger att han 2012 misslyckats med att ta sig in i vuxenlivet.

– Fullständigt utanförskap, jag klarar inte av att komma in i någon gemenskap. Jag klarar inte av det vuxna sociala spelet och maktspelet som pågår, säger han.

LÄS MER:Annie Lööf vittnar om Visbydådet

Fakta: Åtalet mot Theodor

33-årige Theodor Engström åtalades den 1 november för flera brott:

* Terroristbrott genom mord på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i Visby under Almedalsveckan den 6 juli 2022.

* Förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på Centerledaren Annie Lööf, mellan 20 juni och 6 juli 2022.

* Ringa narkotikabrott samt narkotikabrott, då Engström använt samt innehaft narkotika av olika slag.

Källa: Åklagarmyndigheten.

ANNONS