En person på ett demensboende i Malmö förblödde i sin ensamhet. Bilden är från ett annat boende.
En person på ett demensboende i Malmö förblödde i sin ensamhet. Bilden är från ett annat boende. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Demenssjuk förblödde ensam

En person på ett demensboende i Malmö började blöda, men personalen agerade inte som de skulle. Personen lämnades ensam på sitt rum – och dog i sin ensamhet, rapporterar Expressen.

ANNONS
|

Personen som bodde på demensboendet i Malmö hade fått akutvård för en tarmblödning i januari i år.

Sjuksköterskan på boendet rapporterade till kvällspersonalen, som meddelade nattpersonalen, att de skulle kontakta sjuksköterskan om personen började blöda mer igen. Om detta hände skulle personen skickas till sjukhus, skriver Expressen.

Så under natten började personen att blöda mer igen. Men personalen agerade inte som de skulle, enligt Malmö stads lex Sarah-anmälan.

”Brukaren fick inte den vården och omvårdnaden som hon skulle ha fått om blödningen hade uppmärksammats och rapporten från sjuksköterska följts”, står det i anmälan, enligt tidningen.

Här står också:

ANNONS

”Brukaren avled ensam i sin lägenhet på morgonen”.

Personal stängdes av

Efter händelsen stängdes flera medarbetare av under utredningen och en rad åtgärder har vidtagits.

– Det handlar om information, dokumentation och överrapportering, säger Lule Berisha som är enhetschef särskilt boende inom Hälsa, vård och omsorgsförvaltningen i Malmö, till Expressen.

Expressen: Har medarbetarna som stängdes av gått in i tjänst igen?

– Jag kan inte diskutera enskilda personalärenden, men det jag kan säga är att vi har vidtagit arbetsrättsliga åtgärder.

För att det här inte ska inträffa igen har de satsat på att stärka personalens kommunikation och information sinsemellan, enligt Lule Berisha. I maj sker också olika utbildningsinsatser.

LÄS MER:Anna-Lisa smittades av legionella på boendet – dog

LÄS MER:Fler självmord när äldre får sömnmedel

LÄS MER:Fjärde dos covid-19-vaccin till personer under 65 år efter sommaren

LÄS MER:Patient föll i golvet – dog av hjärnblödning

LÄS MER:Allt fler dör av ökänd medicin i Sverige

ANNONS