De hjälper människor med enkla medel

Med enkla medel kan man hjälpa till. Det tycker Marcus Göthberg, 36, och Joanna Terning, 24, som hjälper utsatta barnfamiljer - genom att ta med dem ut på en gratis båtutflykt. – De brukar säga att det är den bästa dagen de har haft, berättar Marcus Göthberg om initiativet.

ANNONS
|

I tre års tid har Marcus Göthberg, 36, och Joanna Terning, 24, arrangerat båtutflykter för barnfamiljer som har en ansträngd ekonomisk situation, som svtskrivit om.Idén fick Marcus när sonen Alex, 9, kom hem en dag efter skolan. Dåhade de fått lära sig en sång som handlade om glädjen barnen har inför sitt sommarlov. Sommarlyckan heter deras ideella initiativ.

– Den handlade om att sommarlovet är så bra. Men det fick mig att tänka att alla faktiskt inte har det så. Men det var först när en pojke som inte haft det så lätt i livet följde med oss ut med vår båt, som jag verkligen kände att idén hade potential. Han sa att den dagenkommer bli det bästa minnet i hans liv, berättar Marcus.

ANNONS

Nu, tre år senare, har projektet växt sig stort.Numera anordnar de två stora båtturer varje sommar i samarbete med skärgårdsbåtarna i Uddevalla,där familjer med olika bakgrund får chansen att hitta på något roligt tillsammans under sommaren. Tillsammans åker de till Bassholmen mellan Uddevalla och Lysekil för en heldag.

– Det blir fika, mat, aktiviteter, lekar och krabbfiske. Det behöver inte vara något stort, de blir bara glada av att följa med på det här, säger Marcus Göthberg.

Under onsdagen är det dags för sammanlagt 65 människor, mestadels föräldrar med sina barn, att hänga med på båttur, varav sex av familjerna kommer från Göteborg. Marcus berättar att de riktar sig mot Trestad, Fyrstad samt Göteborg. Han vill nämligen inte att de ska bli för stort.

– Ju större det blir, desto mer människor måste hjälpa till. Vi gör ju detta ideellt och vill fortsätta kunna ha det så. Om fler beblandar sig kommer det börja handla om pengar, och det vill vi inte. Vi är nöjda med att det bara är jag och Joanna, och alla sponsorer som hjälper oss, såklart. Det finns inga pengar i världen som kan ersätta de här människornas tacksamhet efter den här dagen,säger Marcus.

Men med ideellt arbete, blir det mycket slit.

ANNONS

– Det är mycket som ska planeras och göras innan båtturerna. Det är krävande. Men så fort vi står där på båten, närvi ser alla glada och tacksamma människor, är allt det där glömt. Det är en väldigt stark känsla, säger Marcus Göthberg.

ANNONS