Skillnaden jämfört med före pandemiutbrottet är framför allt tydlig hos alkoholberoende som är socialt etablerade, personer med bostad och inkomst, enligt Karina Stein vid Beroendecentrum i Malmö. Arkivbild.
Skillnaden jämfört med före pandemiutbrottet är framför allt tydlig hos alkoholberoende som är socialt etablerade, personer med bostad och inkomst, enligt Karina Stein vid Beroendecentrum i Malmö. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Coronaeffekt i beroendevård: "Mer ångest"

På Beroendecentrum i Malmö ser personalen en tydlig coronaeffekt hos dem som söker vård för alkoholmissbruk.
– Det är en ökad oro och ångest, säger områdeschef Karina Stein.

ANNONS

Skillnaden jämfört med före pandemiutbrottet är framför allt tydlig hos alkoholberoende som är socialt etablerade, personer med bostad och inkomst.

– Det är personer som är oroliga för sina jobb, har anhöriga som har blivit av med sina jobb eller är egna företagare som går med förlust i sin firma varje månad.

Det luriga med alkoholen är att det känns som att den dämpar ångesten, men egentligen är det tvärtom, understryker Karina Stein.

– Initialt dämpar det, men när alkoholen går ur kroppen så triggar den ångesten i stället, säger hon.

I början av pandemin minskade söktrycket till all typ av vård för alkoholberoende, även den akuta. Men sedan början av maj har det återgått till det normala inom vården för dem som har tungt missbruk och behöver akuta insatser.

ANNONS

Fördubblat söktryck

På den mottagning som vänder sig till dem som har behov av kortare stödinsatser och som tidigare inte har sökt specialistvård för alkoholmissbruk är det nu fler som söker vård än normalt.

– Mellan mars och maj har det skett en dubblering av personer som har sökt vård där, säger Karina Stein, men hon understryker att det delvis kan bero på att det var ovanligt få som sökte vård i mars.

Att denna grupp i högre grad än tidigare har oro och ångest kommer att få konsekvenser för vården. Behandlingstiden kan bli längre och mer fokus kommer att behöva läggas på den psykiatriska problematiken, tror Karina Stein.

Särskild riskgrupp

De allra tyngst vårdberoende är en särskild riskgrupp när det gäller coronaviruset, vilket Karina Stein tidigare pekat på i en intervju med P4 Kristianstad.

Risken att bli smittad ökar under rus, eftersom man lättare glömmer bort att hålla avstånd och att följa andra rekommendationer. Samtidigt leder sådant missbruk till nedsatt hälsa generellt.

– Alkohol är en drog som tar väldigt hårt på kroppen, så du har ofta dåligt immunförsvar och du har ofta samsjuklighet med andra somatiska sjukdomar, säger Karina Stein.

Cecilia Klintö/TT

Områdeschef Karina Stein vid Beroendecentrum i Malmö.
Områdeschef Karina Stein vid Beroendecentrum i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT
Det luriga med alkohol är att den initialt dämpar ångest, men när spriten går ur kroppen så triggas oron i stället. Arkivbild.
Det luriga med alkohol är att den initialt dämpar ångest, men när spriten går ur kroppen så triggas oron i stället. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fakta: Alkohol under coronavåren

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings monitormätningar visar att alkoholkonsumtionen i Sverige inte ökade under våren.

Sammantaget låg den registrerade försäljningen i Sverige under mars och april i år på ungefär samma nivå som under samma period förra året.

Systembolagets försäljning ökade, men samtidigt minskade försäljningen av alkohol på restauranger under perioden.

Den oregistrerade anskaffningen, bland annat införsel vid resor, köp av smugglad alkohol och köp via internet utöver det som beställts via Systembolaget och hemtillverkning, bedöms också ha minskat.

I monitormätningen har frågor om hur mycket alkohol som intervjupersonerna konsumerat ställts och de svarade att den låg på samma i år som i fjol.

Om du oroar dig för dina alkoholvanor kan du ringa den nationella stödlinjen Alkohollinjen på 020-84 44 48.

Om du hellre vill få stöd på nätet kan du besöka alkoholhjälpen.se.

ANNONS