Bygghiss har rasat i Sundbyberg – flera skadade

En bygghiss har rasat 20 meter ner i en byggnad i Sundbyberg.
Fler personer befann sig i hissen och ska enligt räddningstjänsten vara allvarligt skadade. En förundersökning om arbetsmiljöbrott har inletts.

ANNONS
|

Larmet om olyckan kom vid 10-tiden på måndagen. Någon form av bygghiss hade då rasat ner i en byggnad i Sundbyberg utanför Stockholm.

Enligt räddningstjänstens initiala uppgifter hade hissen rasat 20 meter ner.

– Det ska ha befunnit sig fyra till fem personer inuti, säger räddningstjänstens ledningsoperatör Kurt Jonsson till Aftonbladet och meddelar att skadeläget är allvarligt.

En man som arbetar på bygget såg hur hissen rasade ner.

– Jag var där när det hände. Jag hade varit på rast och när jag kom tillbaka såg jag hissen, säger en man som arbetar på bygget till Byggnadsarbetaren.

ANNONS

Både räddningstjänst, polis och sjukvård larmades till platsen.

– Vi är på plats för att bistå räddningstjänsten med avspärrningar och liknande, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson kort efter att olyckan inträffade.

Utreder brott

Vid 11-tiden meddelar räddningstjänsten att ärendet har lämnats över till polisen.

– Jag hänvisar alla frågor om skadeläget till sjukvården, säger Nikolaus Ejevegård, ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

– Det jag vet är att det är en hiss som har rasat på en byggarbetsplats i Ursvik och att det fanns ett antal personer i hissen när den rasade. Vi är på plats och hanterar ärendet, säger Anders Bryngelsson.

Åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har nu inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott. Förhör med vittnen har hållits och en teknisk undersökning har gjorts för att ta reda på vad som fick hissen att rasa. Både förhör och den tekniska undersökningen förväntas fortsätta under tisdagen.

– Förundersökningen har inletts eftersom det finns anledning att anta att arbetsmiljöbrott i flera fall har begåtts. Det finns i dagsläget ingen misstänkt. Skadeläget för de inblandade är för närvarande oklart, säger senior åklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

ANNONS