KD-ledaren Ebba Busch vill att kommuner som höjer skatten ska få mindre pengar av staten.
KD-ledaren Ebba Busch vill att kommuner som höjer skatten ska få mindre pengar av staten. Bild: Anna Tärnhuvud

Busch (KD): Inför en slöseribroms för kommunerna

Kristdemokraterna vill införa en broms där kommuner som höjer skatten ska få mindre pengar av staten. KD-ledaren Ebba Busch tar Göteborg som slöseriexempel:
– Samtidigt som partier i Göteborg vill höja skatten har man kunnat lägga massa pengar på Sveriges dyraste badhus med extra allt, och en helt ny arena, säger Ebba Busch.

ANNONS
|

Kristdemokraterna vill att kommunerna ska fokusera vad partiet ser som kärnuppdragen: vård, skola och omsorg.

Nu vill KD införa vad partiet beskriver som en ”slöseribroms” för att tvinga kommunerna att prioritera.

Kort går förslaget ut på att den kommun som höjer skatten ska få mindre pengar från staten. Det betyder att skattehöjningen inte blir lika mycket värd för kommunen. Enligt KD skulle det leda till att kommunerna tvingades fokusera på besparingar och på kommunens lagstadgade kärnuppdrag istället.

– Ligger kommunen över riksgenomsnittet tar staten 40 procent av den skattehöjningen för att tvinga kommunen att göra effektiviseringar i stället, säger Ebba Busch.

ANNONS

Ligger kommunen under snittet när det gäller skattenivån stramas statsbidraget inte åt lika mycket.

Varför ska staten gå in och styra om en kommun vill höja skatten, eller vad en kommun ska lägga pengarna på?

– Det här handlar om statens utbetalningar av statsbidrag. Statsbidrag är inte något som är en självklarhet för kommunerna. Och är det så att man missköter sin kommun, inte levererar tillräckligt med äldreboendeplatser, och samtidigt lägger pengar på annat och inte genomför effektiviseringar, då är det rimligt att staten håller inne med utbetalningar av statsbidrag, säger Ebba Busch.

Hon säger att partiet nu vill göra på samma sätt som Göran Perssons regering gjorde mellan 1997 och 1999 när de ville förhindra ytterligare kommunala skattehöjningar.

Om KD:s förslag skulle bli verklighet skulle en skattehöjning i Göteborg innebära att 40 procent av höjningen åts upp av minskade statsbidrag.

– Man ska vara medveten om att kommunskatten alltid slår hårdast mot dem som har minst. Det är låginkomsttagarna, det är medelklassen som drabbas hårdast när man höjer just kommunskatten, säger hon.

Kritiserar slösaktigt Göteborg

Hon säger att hon är förvånad över att Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ vill höja skatten. Det här är något som partierna tidigare lagt fram gemensamt i deras skuggbudget.

ANNONS

– Samtidigt har man kunnat lägga massa pengar på Sveriges dyraste badhus med extra allt, en helt ny arena. KD hade en annan linje där, självklart ska göteborgarna ha ett badhus och nya arenor men det finns mycket billigare sätt och man sade nej till det, säger Ebba Busch.

Bakom överenskommelsen om den nya multiarenan i Göteborg, och Valhallabadet ska rivas och ersättas står Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Demokraterna.

Miljöpartiet och Kristdemokraterna valde att lämna förhandlingarna.

Busch tar också exemplet om gratis broddar som S drivit igenom, liksom att kommunen driver gym.

En kommun som har stora behov i välfärden och därför vill höja skatten, varför ska den kommunen få mindre statsbidrag?

– Det finns ju en del kommuner som behöver höja skatten och ligger under rikssnittet och då föreslår vi inte en lika skarp broms där. Där gör vi en differentiering. Men det är väldigt många kommuner som inte levererar på sitt kärnuppdrag men som skulle kunna rationalisera bort andra saker.

”Låser in nedskärningar”

Socialdemokraternas oppositionsråd Jonas Attenius reagerar starkt på förslaget.

– För mig är det här att låsa in nedskärningar i välfärden. Det är ett nedskärningstvång, ett straff för kommuner, säger han.

Behöver det bli nedskärningar bara för att man inte höjer en skatt då?

ANNONS

– Ja, det är ju konsekvensen. Absolut är det det. Jag håller med om att det finns ett slöseri, jag tycker att det finns ett slöseri av skattepengar i Göteborg och att det är det som högerstyret ägnat sig åt de här senaste fyra åren.

Jonas Attenius säger att det finns olika behov runtom i Sverige och att det här skulle göra att kommunerna inte kan göra satsningar på det som behövs.

– Ta KD-styrda Danderyd som exempel. De sålde ut alla sina tillgångar, på tal om att slösa bort alla våra gemensamma ägodelar. Och de fick göra en chockskattehöjning. Att komma och klaga på slöseri på det sättet är väldigt magstarkt.

KD-förslaget

  • Den kommun som har lägre skatt än genomsnittet och höjer skatten ska förlora 25 procent av skattehöjningen i minskade statsbidrag.
  • Den kommun som har en högre skatt än genomsnittet och höjer skatten ska förlora 40 procent av skattehöjningen i minskade statsbidrag.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:M: Skattechock om Socialdemokraterna tar över

LÄS MER:Klart: Stor politisk uppgörelse om ny arena och stadsbad i Göteborg

LÄS MER:Fem av åtta partier försökte ta emot hemliga pengar

ANNONS