Annie Lööf om misstänkta mordplanen: ”Hatet får aldrig vinna”

Annie Lööf misstänks ha varit en måltavla i samband med terrordådet som skakade Almedalsveckan tidigare i sommar.
Till GP säger Centerledaren att hon har svårt att finna några ord efter Jimmie Åkessons anklagelse om att hon haft ”ett högt tonläge i debatten”.
– Jag vet knappt hur jag ska kommentera det... Jag vet inte om han då menar att det berättigar att personer ska begå sådana handlingar gentemot mig, säger hon.

ANNONS
|

Almedalsveckan tidigare i sommar skakades av ett våldsamt dåd då Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner, knivmördades på öppen gata i Visby.

Samma dag höll Centerledaren Annie Lööf ett allvarstyngt Almedalstal.

– Det är svårt att hitta orden. Det är svårt att stå här. Det är omskakande. Allas våra tankar går till henne, hennes familj och vänner. Men i de svåraste stunder är det viktigaste att vara tillsammans, sa hon.

Annie Lööf (C) håller sitt tal under Almedalsveckan i Visby.
Annie Lööf (C) håller sitt tal under Almedalsveckan i Visby. Bild: Anders Ylander

Den misstänkte gärningsmannen Theodor Engström greps kort efter och har häktats. Han har också i förhör erkänt terroristbrott. Engström hade tidigare haft kopplingar till nazistiska rörelser och en rättspsykiatrisk undersökning har visat att han led av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället.

ANNONS

Då visste inte Annie Lööf att hon kan ha varit måltavla.

Hur kände du då när du höll det talet?

– Det var väldig svårt att stå där och ta in vad som hade hänt. En person hade knivskadats, vi visste inte att hon hade avlidit, ett stenkast bort från scenen. Jag tror hela Almedalen, hela Visby kände de känslorna, säger Annie Lööf.

– Det var en tung ansvarskänsla som jag kände där. Att man som partiledare skulle hålla Almedalstal den kvällen, som skulle vara samlande i en väldigt mörk och svår tid.

”Påverkar mig på djupet”

På torsdagen blev det känt för allmänheten att Annie Lööf kan ha varit måltavla i samband med det misstänkta terrorbrottet. Men centerledaren berättar för GP att hon i flera veckor vetat om detta, utan att kunna prata om det på grund av förundersökningssekretess.

– Det påverkar mig på djupet och det har varit omskakande. Jag fick beskedet för ett antal veckor sedan och har bearbetat och hanterat det en del, men det är klart att när det blir offentligt så rivs mycket av känslorna upp igen.

Samtidigt pågår valrörelsens slutspurt. Annie Lööf fortsätter som vanligt med det intensiva kampanjandet där hon möter väljarna öppet på gator och torg. Beskedet från Centerledaren är att hon kommer att fortsätta med det, ända fram till valdagen.

ANNONS

– Det är klart att det påverkar mig på djupet, men med den här vetskapen har jag genomfört pridetåg, partiledardebatter, tuffa utfrågningar och resor. Jag har fokus på mina arbetsuppgifter under de här veckorna.

Har det varit en särskilt tyngande känsla på torgen?

– Det är klart att man känner en olust och det är klart att det påverkar mig som privatperson, man är extra vaksam. Samtidigt känner jag mig trygg i de situationer där jag befinner mig i och har fullt fokus på arbetsuppgifterna.

Pressuppbådet när Annie Lööf höll presskonferens på fredagseftermiddagen på Frihamnen.
Pressuppbådet när Annie Lööf höll presskonferens på fredagseftermiddagen på Frihamnen. Bild: Frida Winter

Ann Linde kritiserar SD

I samband med att det blev känt att gärningsmannens plan kan ha varit att mörda Annie Lööf uttalade sig utrikesminister Ann Linde (S) för Aftonbladet om händelsen. Hon menar att Sverigedemokraterna, genom sin tv-kanal Riks, har eldat på hatet mot Annie Lööf och i princip målat upp henne som en demon.

Enligt tidningen ETC ska Riks ha laddat upp fler än 180 videoklipp som handlar om Annie Lööf, där Centerledaren hånas.

Vad tänker du om det Ann Linde säger?

– Ja, det är ingen hemlighet att Sverigedemokraterna och många i högersfären har haft en hatiskt ton mot mig och många kvinnliga ledare de senaste åren, men om det har koppling till dådet i Almedalen vet vi faktiskt inte. Vi vet inte motivet bakom, det får förundersökningen visa nu.

ANNONS

På fredagseftermiddagen talade Annie Lööf under Frihamnsdagarna i Göteborg. Samtidigt sade SD-ledaren Jimmie Åkesson i en intervju med TT att ”det är en ganska ovärdig debatt, när utrikesministern försöker klistra hotet mot Annie Lööf på mitt parti”, men passade samtidigt på att kritisera Centerledaren.

– Är det någon som har haft ett högt tonläge i debatten så är det Annie Lööf, säger Jimmie Åkesson.

När GP frågar Annie Lööf om vad hon tycker om uttalandet finner hon inga ord.

– Ja, jag vet knappt hur jag ska kommentera det... Jag vet inte om han då menar att det berättigar att personer ska begå sådana handlingar gentemot mig, säger hon.

Samtidigt konstaterar hon att samtliga partiledare hört av sig till henne det senaste dygnet och visat sitt stöd för henne, och däribland också Jimmie Åkesson.

– Jag väljer att ta fasta på det.

”Jag har mött otrolig värme och kärlek i Halmstad, Varberg och nu Göteborg. Jag känner verkligen ett starkt stöd”, säger Annie Lööf.
”Jag har mött otrolig värme och kärlek i Halmstad, Varberg och nu Göteborg. Jag känner verkligen ett starkt stöd”, säger Annie Lööf. Bild: Frida Winter

Fått stort stöd

Under fredagen har Annie Lööf varit på turné i Västsverige och blivit överöst med stöd från människorna hon har mött.

– Jag har mött otrolig värme och kärlek i Halmstad, Varberg och nu Göteborg. Jag känner verkligen ett starkt stöd.

Du är ju känd för ditt stora engagemang mot högerextremism, främlingsfientlighet och hatet mot kvinnor. Känner du dig stärkt i din uppfattning om att det här är ett stort problem?

ANNONS

– Först och främst vill jag säga att vi inte vet motivet bakom det här dådet som gärningsmannen är misstänkt för utan det måste förundersökningen visa.

Samtidigt konstaterar Lööf att hon på ett generellt plan utsätts för både hat och hot. Det är något som riktas mot henne just för att hon är kvinna, feminist och liberal. Lööf nämner ord som medmänsklighet, öppenhet, tolerans och att alla människors lika värde.

– När jag fått de här hoten och hatet i ett decennium så blir jag stärkt av att jag måste fortsätta. Det är viktigt att det finns politiska ledare som vågar stå upp för det. Hatet får aldrig vinna.

LÄS MER:Hetsen mot Annie Lööf saknar motstycke

LÄS MER:Andersson: Åkesson verkar skylla på Lööf

LÄS MER:C vill införa nationell utsläppsbudget

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS