Åkesson och Stenevi i dragqueen-bråk

Under söndagens partiledardebatt rök Jimmie Åkesson (SD) ihop med Märta Stenevi (MP) angående politisk inblandning i kulturen eller inte.
Åkesson menar att han varken tillåter en dragqueen eller en nazist att läsa för barn.

ANNONS
|

Partiledardebatten i tv-huset i Stockholm kickades igång med en duell om hushållens ekonomi, och det var statsminister Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S) som duellerade mot varandra i frågor rörande inflation och stigande priser på mat, bränsle och el.

När det var dags för en kulturdebatt mellan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi blev det hett.

Kulturpolitiken har den senaste tiden blivit omdebatterad efter att lokala sverigedemokrater bland annat har stoppat en ickebinär lucia från att lussa för politiker och dragqueens från att ha sagostund med barn. Men hur mycket inflytande ska politikerna egentligen ha över kulturen? Traditionellt har Sverige värnat principen om armlängds avstånd. Politiken har bistått med resurser till kulturen men har låtit kulturskaparna styra över innehållet.

ANNONS

”Ska hålla sig så långt borta”

Jimmie Åkesson menade att drag-queens inte ska läsa sagor för barn, vilket fick Stenevi att kalla honom för homofobisk.

Åkesson uttryckte då att han inte vill att en nazist ska ha högläsning för barn heller.

– Låt oss säga att en kulturtant kom på att en nazist ska läsa sagor för barn, hade du tillåtit det?, frågade han Märta Stenevi som då bollade tillbaka frågan till Åkesson och frågade om han hellre såg att en nazist hade högläsning för barn än en dragqueen.

– Nej, jag vill inte ha något av det, svarade Åkesson snabbt.

Stenevi i sin tur menar att politiker inte ska lägga sig i kulturen och styra den åt ett visst håll.

– Politiker ska hålla sig så långt borta från kulturen som möjligt. Att du inte gillar dragqueens är helt okej och upp till dig, men att sitta och bestämma vad andra ska se är helt fel, säger hon.

Pehrson: ”Var inte så nervös”

Johan Pehrson (L) gav sig in i diskussionen och uttryckte att det inte borde vara något problem att dragqueens läser sagor för barn på bibliotek.

– Jag förstår inte det här, en dragqueen? Hur osäker kan man vara, vad tror du ska hända? Var inte så nervös, vi kan gå dit ihop, säger han till Åkesson.

ANNONS

– Jag är inte nervös, dragqueens kan vara underhållande men det är för vuxna, inte för barn, svarade Åkesson.

Att även statsminister Ulf Kristersson (M) står en bit ifrån Jimmie Åkesson i synen på hur mycket politiken ska få lägga sig blev tydligt i debatten.

Efteråt slog dock Kristersson fast att det är hans linje som gäller och att den finns fastslagen i den regeringsförklaring som han läste upp i höstas.

– Regeringen följer principen om armlängds avstånd. Det har regeringar gjort under mycket lång tid och det står där och exakt det följer vi, säger Kristersson.

LÄS MER:Magdalena Andersson anklagar regeringen och SD: Begränsar friheten

LÄS MER:Tidöpartierna överens om reduktionsplikten – billigare bensin

LÄS MER:Åkesson: Fullt utövande muslimer kan inte vara svenskar

ANNONS